Opnieuw kunstroof in Leeuwarden: bronzen Zamenhof verdwenen

Op nog meer plaatsen in Leeuwarden blijken openbare kunstwerken geroofd. Het bronzen beeld van Dr. L. Zamenhof dat in het gelijknamige park in Leeuwarden staat, is van zijn sokkel verdwenen. Eerder bleek ook al het Oranjeboompje van de Grote Kerk gestolen en het bronzen beeld De Oermoeder van kunstenaar Evert van Hemert dat op het parkeerterrein van het MCL stond.

De bakstenen sokkel is leeg, het bronzen borstbeeld dat erop stond verdwenen. Sinds een week is het beeld van Dr. Ludwik Zamenhof weg, meldt Flip Cornelisse die een foto van de lege plek maakte. Hij woont vlakbij het park en loopt er dagelijks twee keer langs om zijn hondjes uit te laten. Op vrijdag de dertiende viel het hem voor het eerst op dat het kunstwerk, dat pas nog met een hogedrukspuit was gereinigd, weg was.

Esperanto

Het beeld van de grondlegger van de internationale hulptaal Esperanto stond in het park dat naar de hem is genoemd aan de Pasteurweg. Het is gemaakt in 1975 door kunstenaar D. Blanksma.

Van de verdwijning van De Oermoeder is vastgelegd op camera. Op beelden is te zien hoe het 35 centimeter hoge beeldje op 11 oktober ‘s avonds wordt meegenomen door een man op een fiets.

Platgeslagen

Beheerder Rob Tichelaar van de Grote Kerk hoopt op een oudejaarsstunt en dat het Oranjeboompje niet is platgeslagen en aan een koperhandelaar aangeboden.

Nieuws

menu