Opnieuw geen reguliere Fietselfstedentocht, maar deelnemers kunnen met app de tocht rijden

Elfstedenfietsers. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Elfstedenfietsers. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De reguliere Fietselfstedentocht gaat dit jaar wederom niet door, maar deelnemers kunnen de tocht vanaf eind mei zelfstandig rijden.

Er wordt al sinds het begin van dit jaar hard gewerkt aan een Fietselfstedentocht-app, waarmee deelnemers die betaald hadden voor de tocht van 2020 op eigen gelegenheid fietsend langs de elf Friese steden kunnen.

Met een vooraf toegewezen code voor de tocht van dit jaar, kunnen deelnemers vanaf eind mei tot en met zondag 1 augustus de tocht volbrengen.

De deelnemer drukt op een startknop in de app, waardoor er een timer van 19 uur begint te lopen. Binnen die tijd moet de tocht worden afgerond. Dit hoeft niet per se vanuit Bolsward: ook de startplaats (en automatisch ook de finishplaats) kan zelf worden gekozen. In iedere Friese stad - plus de stempelposten in Holwerd en Oudemirdum - komt een bord met een QR-code te staan, waarmee digitaal ‘gestempeld’ kan worden.

Het bestuur benadrukt dat ze de tocht dit jaar dus niet organiseert, maar slechts ‘faciliteert’. „Het is ontzettend jammer dat, na de afgelaste editie van 2020, er nu voor het tweede jaar op rij een streep gaat door een reguliere editie van de Fietselfstedentocht. Maar wij zien helaas geen andere mogelijkheid dan te kiezen voor het in onze ogen enige alternatief”, aldus het bestuur.