Opnieuw afsplitser in Friese fractie Forum voor Democratie. Na vertrek Grite Wymenga nog drie van zes zetels over

Archieffoto van installatie Provinciale Staten in 2019. Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

Archieffoto van installatie Provinciale Staten in 2019. Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen Foto: Jacob van Essen

Opnieuw stapt een FvD-Statenlid uit de fractie. Met het vertrek van Grite Wymenga-Kooistra uit Drachten zijn er nog drie Statenleden over van de zes die in 2019 werden verkozen.

Wymenga-Kooistra had in mei al haar lidmaatschap bij Forum voor Democratie opgezegd , uit onvrede over de landelijke koers van de partij. Ze noemde als reden vergelijkingen van het coronabeleid met de Tweede Wereldoorlog, en ook de opmerking van leider Thierry Baudet dat de partij er vooral is om ophef te veroorzaken. Ze bleef destijds wel lid van de fractie, naar eigen zeggen omdat het partijprogramma dat ze verdedigde niet was veranderd.

In een brief aan commissaris van de Koning Arno Brok laat Wymenga-Kooistra nu weten toch op te stappen. De reden: ze is onlangs lid geworden van BV NL, de partij van voormalig FvD-Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Wymenga-Kooistra vindt dat ze daarmee niet langer FvD kan vertegenwoordigen.

Met het vertrek van Wymenga-Kooistra, die in 2019 met voorkeursstemmen werd verkozen, is de Friese Statenfractie van Forum voor Democratie gehalveerd. Eerder stapte lijsttrekker Maarten Goudzwaard al op. Samuel van Swol − eveneens verkozen voor FvD − heeft de partij nooit vertegenwoordigd. Van Swol functioneert al sinds zijn installatie, bijna een jaar geleden, als zelfstandig Statenlid.

Drie afsplitsers gelieerd aan drie verschillende partijen

De drie zijn overigens allen gelieerd aan een andere partij: Goudzwaard aan JA21, Van Swol aan Code Oranje en Wymenga-Kooistra dus aan BV NL. In de Staten kunnen ze die partij niet vertegenwoordigen omdat ze er niet voor zijn verkozen. Ze komen te boek te staan als zelfstandig Statenlid.

De drie resterende Statenleden voor FvD zijn fractievoorzitter Albert van Dijk, Durk Dijkstra en Erwin Jousma.

Zowel Wymenga-Kooistra als fractievoorzitter Van Dijk waren maandag onbereikbaar.