Opnieuw aangifte tegen 'mishandeling' Kallemooi-haan

Dierenwelzijnorganisaties hebben nogmaals aangifte van dierenmishandeling gedaan tegen de Kallemooi-commissie op Schiermonnikoog.

De aangifte is gericht op de laatste editie van het traditionele pinksterfestijn. Eerder deze maand was er ook al aangifte gedaan , maar toen ging het over Kallemooi in 2017.

Volgens Comité Dierennoodhulp, Een dier een Vriend, Rechten voor al wat Leeft en stichting Dierennood hebben de eilanders zich schuldig gemaakt aan dierenmishandelen en de Wet Dieren overtreden door de haan drie dagen lang in zijn eentje aan een hoge mast op te hangen.

‘Aangifte serieus nemen’

,,We wisten niet zeker of de eerste aangifte serieus genomen zou worden, omdat pinksteren 2017 al wat langer geleden is’’, zegt Sandra van der Werd van Dierennoodhulp. Vandaar dat er na afloop van de laatste Kallemooi een nieuwe, actuele aangifte is gedaan.

Volgens de commissie achter de Kallemooi-traditie is er niets aan de hand. De haan leed geen kou, zat beschut, had eten en drinken en werd via een camera in de gaten gehouden door een dierenarts. De voorzitter sprak in deze krant van ,,commotie van de vaste wal’’ en een ,,schijn van onverdraagzaamheid’’.’

‘Stress, ondanks dierenarts’

Het feit dat een dierenarts dagelijks enkele malen de haan in de gaten hield, zijn maatregelen die er slechts op gericht waren om er zorg voor te dragen dat de haan er levend uitkwam, stellen de aangevers. ,,Stress en angst had het dier er niet minder door.”

En: ,,Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan.”

Aanhoudingen

Dit weekend zijn zes demonstranten aangehouden, die bezwaar maakten tegen het opsluiten van de haan in de mand op een 18 meter hoge mast.

De organisaties probeerden de laatste Kallemooi ook tegen te houden via een kort geding , maar de rechter zag onvoldoende reden om de eeuwenoude traditie te verbieden.

Nieuws

Meest gelezen