Opgetogen Lodewijk Asscher noemt uitslag PvdA ‘waanzinnig’

Optimisme is het toverwoord, leerde Lodewijk Asscher. ,,Het verhaal vertellen op een positieve manier.’’

Optimisme is het toverwoord, leerde Lodewijk Asscher. ,,Het verhaal vertellen op een positieve manier.’’

Leeuwarden was het laatste rode PvdA-bolwerk en dat bolwerk houdt stand. ,,Waanzinnig’’, reageert Lodewijk Asscher. ,,Dit geeft ontzettend veel energie.’'

In alle uithoeken van het land sprongen PvdA’ers gisteravond uit de stoel. Na jaren van neergang boekte de partij eindelijk weer succes. In Leeuwarden blijft ze tegen de stroom in de grootste fractie.

Voor Asscher, de landelijke voorman, was zulk positivisme al even geleden. Hij vindt het prachtig. ,, No Lutz no glory .’’ De Leeuwarder uitslag geeft landsbreed moed. ,,Ik merk het aan iedereen. Er is optimisme tot en met.’’

Het succes in de Friese hoofdstad - de partij verloor 1 zetel - wil hij volledig toeschrijven aan ,,het Lutz-effect’’. ,,Ik ben er veel geweest, ze heeft er enorm hard voor gewerkt.’’ Op basis van de landelijke peilingen waren de 11 zetels die in Leeuwarden zijn gehaald ,,vooraf ondenkbaar’’.

PvdA scoort ook elders

Maar niet alleen in Leeuwarden scoorde de PvdA boven verwachting. Ook in Súdwest-Fryslân (behoud van 6 zetels), Waadhoeke, Midden-Groningen en Zevenaar scoorde de PvdA boven verwachting. In Westerveld bleef de partij de grootste. Asscher: ,,Over de hele linie doen we het oneindig veel beter. Blijkbaar is er ook wel waardering voor de manier waarop we in Den Haag oppositie voeren’’.

Het sterkt hem in de gedachte dat hij met de partij op de goede weg is in Den Haag. Ook richting maart als de rest van Nederland naar de stembus gaat voor een nieuwe gemeenteraad. Optimisme is het toverwoord. ,,Het verhaal vertellen op een opgewekte manier.’’ Lutz Jacobi ging hem daarin voor. Asscher: ,,Echt, dit is een enorme steun. Als je een dreun krijgt en je blijft staan, dan is het altijd even spannend. Maar dit geeft ontzettend veel energie’’.

D66 en CDA

D66 had vooraf gedroomd de grootste partij te worden in Leeuwarden maar blijft steken op 4 zetels. Landelijk campagneleider Sjoerd Sjoerdsma is desalniettemin ,,trots’’. ,,Vier zetels zijn een beloning voor kabinetsdeelname’’, denkt hij. ,,En voor al onze vrijwilligers die vol energie deur na deur zijn afgegaan.’’

Ook Sybrand Buma (CDA) is een tevreden man. ,,Dit zijn hele mooie uitslagen voor het CDA in Friesland.’’ Het CDA groeit in Waadhoeke en Súdwest-Fryslân. Buma noemt het ,,een mooi compliment’’ voor lijsttrekkers en vrijwilligers. In Leeuwarden lonkt er een derde plek.