Corona heeft er niet toe geleid dat Friese ziekenhuizen oncologische ingrepen hebben uitgesteld

Het coronavirus heeft er tot nu toe niet toe geleid dat Friese ziekenhuizen oncologische ingrepen door drukte hebben uitgesteld.

Hoofdingang van Medisch Centrum Leeuwarden.

Hoofdingang van Medisch Centrum Leeuwarden. FOTO LC

De operatieschema’s zijn niet onderbroken, volgens chirurg-oncoloog Daniël Hess en uroloog Christian Koolenbrander. Voor zover Hess dat kan overzien, geldt hetzelfde voor de chemo-behandelingen. Sinds de druk in de ziekenhuizen oploopt, is altijd het uitgangspunt geweest dat de behandeling van kanker prioriteit hield. Hess: ,,In Friesland zijn we daar denk ik heel goed in geslaagd.”

Samen met andere medici gaven de twee specialisten donderdag tijdens een online bijeenkomst antwoord op ‘kijkersvragen’ over het hebben van kanker in coronatijd. Net op het moment dat op de oncologie-afdeling van het MCL in Leeuwarden dertien medewerkers en zes patiënten ziek zijn geworden door een corona-uitbraak. Op de verpleegafdeling geldt een opname-stop, maar de operaties gaan ook nu gewoon door.

Lees ook | Is het coronavaccin veilig bij kanker? En andere vragen

Diagnoses vertraagd

Vanuit het Posthuis Theater in Heerenveen zei Hess in Friesland te herkennen dat er in het eerste coronajaar minder kanker is vastgesteld. Deze week werd bekend dat het aantal landelijke diagnoses in 2020 met 4000 is gedaald, omdat mensen hun bezoek aan de huisarts hebben uitgesteld. Hess: ,,Wij verwachten dat er nog steeds mensen zijn die de diagnose vertraagd gaan krijgen.”

'Juist in de tijd dat je een arm om je schouder nodig hebt, komen er allerlei regels rond corona'

Voor kankerpatiënten is de huidige pandemie een extra zware periode. ,,Juist in de tijd dat je een arm om je schouder nodig hebt, komen er allerlei regels rond corona”, aldus Hendina de Jong van het Friese Oncologisch Netwerk, organisator van het webinar. In de ziekenhuizen betekent het dat fysieke afspraken veranderen in telefonische consulten.

Ondanks de zwaarte van de gesprekken over kanker kunnen patiënten daar steeds beter aan wennen, merkt medisch psycholoog Josta Hofstee. ,,We doen het privé ook vaker dan in het begin, met de kerst gingen we allemaal beeldbellen. Dat merk ik in de behandelkamer.”

Eyeopener

Bij bestralingsbehandelingen blijft ‘zorg op afstand’ ook na de coronapandemie bestaan, verwacht radiotherapeut Marianne de Jong. ,,Voor nieuwe patiënten willen we straks wel terug naar het oude: een eerste gesprek met een familielid erbij. Maar een deel van de controlepatiënten geeft al aan dat ze het prettiger vinden om te bellen. Die zeggen: het scheelt reistijd, is daarmee beter voor het milieu en zo kan ik ook mijn verhaal kwijt.”

Zelfs het telefonisch overbrengen van operatie-uitslagen, iets waar artsen noodgedwongen toe moesten overgaan, viel mee. Chirurg Hess: ,,De vooringenomenheid was dat de patiënt dat niet wil. Een uitslag hoor je liever onder vier ogen van de dokter zelf. Maar in veel gevallen bleken patiënten dat toch fijn te vinden. Dat was een eyeopener .”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Medisch / Zorg