Operatie Julianaplein is in volle gang, dit moet je weten als je naar Groningen rijdt (en zo kom je bij Ikea)

Zuidelijke Ringweg, Julianaplein, Groningen Foto: DvhN

Groningen krijgt een nieuw Julianaplein. Dit betekent drie maanden lang (tussen 11 februari en 9 mei) ernstige verkeershinder. Automobilisten vanuit Friesland moeten rekening houden met diverse omleidingen en extra reistijd.

De werkzaamheden aan de Ring Zuid gaan in 6 fases. In iedere fase zijn een aantal richtingen op en rond het Julianaplein (bijvoorbeeld op de A28) afgesloten. Momenteel is fase 4 aan de gang, waardoor veel hinder ontstaat voor verkeer tussen Drachten en Assen, Drachten en Hoogezand en op beide wegen in omgekeerde richting.

Hoewel de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd worden, ontstaat naar verwachting nog steeds de grootste verkeershinder ooit in en rond Groningen. Om het verkeer door te laten stromen moeten er volgens de berekeningen van Groningen Bereikbaar elke dag 80.000 minder auto’s in en rond Groningen rijden. Lukt dit niet, dan loopt de boel gegarandeerd vast.

Wie vanuit Friesland (over de A7) naar Ikea in Groningen rijdt, gaat nu dwars door het centrum. Verkeer gaat de snelweg af bij afslag 35 Hoogkerk en vervolgens via de Peizerweg en langs het hoofdstation. Friese bezoekers aan de Zweedse meubelgigant moeten genoeg reistijd uittrekken, op de nieuwe route staan meerdere stoplichten.

Fase 4

Momenteel is fase 4 aan de gang. Deze wegen, richtingen en afslagen zijn dicht:

  • Assen naar Drachten

  • Drachten naar Assen

  • Drachten naar Hoogezand

  • Hoogezand naar Drachten

  • Afrit 37 Groningen-Helpman (Hereweg)

Hoe moet ik omrijden?

  • Kom je vanaf Drachten of Hoogkerk en moet je naar Assen, of omgekeerd? Omrijden via de N372 (Peize) en de N386 (Vries)
  • Verkeer tussen Drachten en Hoogezand rijdt om via de andere ringwegen van Groningen

Kijk op deze kaart voor een overzicht van alle omleidingswegen.

Persoonlijk routeadvies? Stuur een appje

Routedienst Ask&GO geeft tijdens Operatie Julianaplein persoonlijk routeadvies via een WhatsApp-service. Via het nummer 085 065 9091 kun je jouw routevraag stellen. Naast een route voor de auto, kijken ze ook naar de beste OV-verbinding of de dichtstbijzijnde P+R of hub. PS: hier klikken om rechtstreeks een berichtje te sturen (werkt alleen op mobiel).

Oproep: laat de auto zo veel mogelijk staan

Moet je op weg naar werk altijd over de zuidelijke ring? Dan is het advies om thuis te werken. Of pak het OV (of de fiets). En als je echt met de auto moet en jouw bestemming is in of rond de stad, dan kun je reizen via een P+R (of buiten de spits).

Nieuws

menu