Opera in de boekenhal, muziek in de wijken: Never Ending Orchestra is overal

 Tenor Albert Bonnema geeft een voorproefje. Op de voorgrond op accordeon Herman Peenstra.  FOTO NIELS WESTRA

Tenor Albert Bonnema geeft een voorproefje. Op de voorgrond op accordeon Herman Peenstra. FOTO NIELS WESTRA

Never Ending Orchestra wil muziekbeleving en talentontwikkeling verbinden met allerlei geledingen van de maatschappij.

Bij de presentatie in popcentrum Neushoorn bleek hoe breed het project wel niet is. Van speciale voorstellingen voor dementerenden in zorginstellingen tot een opera in de boekenhal van Steven Sterk in Gorredijk, van broedplaatsen voor jong aanstormend talent tot een nachtelijke manifestatie aan het Wad, van een feest met 60 hafabrakorpsen tot feestelijkheden in de kleurrijke wijken van de stad.

'Het werkt heel goed'

Projectleider Margriet Gerritsma glom dan ook van trots, toen ze een en ander uit de doeken deed. Never Ending Orchestra sluit deels aan bij bestaande initiatieven. Zo is het klassieke festival City Proms al langer bezig met projecten in zorginstellingen, in samenwerking met speciaal opgeleide afgestudeerden van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

,,Ze gaan er beter van eten, slapen, drinken, ze vertonen minder agressief gedrag. Het werkt dus heel goed. En medewerkers knappen er ook van op. Het werk word er misschien een beetje leuker van”, zo omschreef Margot Hoiting van City Proms de heilzame effecten van muziekproducties in dit soort instellingen. Soortgelijke effecten zijn mogelijk aan de orde als Never Ending Orchestra ook de ‘kleurrijke’ wijken van Leeuwarden in gaat. ,,Muziek als verbindende factor, en zo een mooi feestje creëren”, noemde Gerritsma dat.

Talloze initiatieven

Nacht aan het wad , op basis van muziek van Herman Peenstra, maakt dit jaar onder de NEO-vlag een doorstart. Er wordt ook gewerkt aan een speciale ‘Waddencompositie’, met muziek van ,,nieuwe componisten”. Bij dit project wordt de samenwerking gezocht met Sense Of Place.

Friesland Pop verzorgt optredens door de hele stad, ,,zodat mensen er toevallig tegenaan kunnen lopen” aldus directeur Sjouke Nauta. Jong, aanstormend talent, ook dat van onder de achttien, kan terecht bij een van de tien Neo Music Labs door de hele provincie. Grutsk is de titel van het samenwerkingsverband van zo’n 60 korpsen en tal van andere artiesten, hopelijk zo’n 2018 in totaal, op 30 juni in de Leeuwarder binnenstad als onderdeel van City Proms. Op diezelfde dag speelt zich ook Terug naar Heeg af, een groot concert op het water met onder anderen Karin Bloemen, Iris Kroes en Hans Klok.

Tenor Albert Bonnema heeft de artistieke leiding over de opera Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns, ‘gehercomponeerd’ door drie levende componisten voor een kleiner ensemble dan het voorgeschreven orkest. Dit speelt zich af eind november, als een van de laatste activiteiten van het Culturele-Hoofdstad-jaar.