Opera Spanga is op zoek naar een nieuw weiland. Wie helpt?

I Pagliacci in Spanga

De jaarlijkse opera van Spanga moet na de komende editie op zoek naar een nieuw weiland. De boerderij van Jacob en Cobi de Wolff is verkocht.

Op het veld achter die boerderij aan de Spangahoekweg worden dit jaar twee korte opera’s uitgevoerd, I pagliacci (van Ruggero Leoncavallo) en Il tabarro (van Giacomo Puccini). Donderdag is de première.

De weilandopera’s van Spanga vieren dit jaar de dertigste verjaardag, 25 keer is er gebruik gemaakt van het land van Jacob en Cobi de Wolff. Corina van Eijk, regisseur en initiatiefnemer van de opera’s, woonde vroeger niet ver van De Wolff.

,,Ze mag het gebruiken als ze het in goede staat achterlaat. Dan vind ik het goed’’, zegt Jacob de Wolff in Opera in het weiland, 30 jaar rebellie in Spanga , een boek waarvan Edwin Rutte donderdag het eerste exemplaar krijgt.

Van Eijk is op zoek naar andere plaatsen. Een opera uitvoeren kan op veel plekken, stelt ze. Dat liet ze in het verleden zien met uitvoeringen die zich deels bij het gemeentehuis van Wolvega afspeelden ( Stuyvesant Zero , 2012) of in woningen in allerlei steden ( Mavra , 2002).

Het weiland domineert

Maar het weiland domineert. Om geschikt te zijn voor opera-uitvoeringen moet een weiland bereikbaar zijn en er moet stroom en water aangelegd kunnen worden. Aan de mienskip zal het niet liggen, in het boek staan voorbeelden van hoe omwonenden meewerken: dorpsgarage Bron die auto’s uitleent, loonwerkers die de orkestbak – een sleuf in het weiland – na zware regen komen leegpompen.

Al is dat niet hard te maken, wel is er het idee dat het in de afgelopen dertig jaar eerder moeilijker is geworden om een weilandopera voor elkaar te krijgen dan gemakkelijker. Regisseur Van Eijk kwam vorige week tijdens een doorloop verhit van een discussie met een boer in een naastliggend veldje. En een paar jaar geleden had ze het aan de stok met een buurman verderop, die tijdens de voorstelling met zijn auto door het beeld reed. ,,Dat was vroeger beter’’, meent ze.

De Wolff stelt nog iets vast: ,,Je zit nu met steeds meer regels, steeds meer. Er zijn minder vrijwilligers. Iedereen heeft het ook drukker, nu regelen ze het zelf met professionele vaklui.’’

Lees ook: Haat, ontrouw en metoo in Spanga

Nieuws

menu