Opening 11 fonteinen: wat gaat er gebeuren op Kletterdei?

Kunstenares Shen Yuan plaatst in Hindeloopen nog wat vogeltjes in de bomen van haar fontein.

Vandaag kan iedereen de grote opening van de elf nieuwe Friese fonteinen meemaken. Of eigenlijk tien, die van Dokkum is nog niet af. Wat gaat er gebeuren op Kletterdei?

Bij alle fonteinen staat vanmiddag een gedekte tafel klaar waaraan 250 burgers kunnen aanschuiven. Om half vier maken de kunstenaars hun entree bij de tafels en precies om vier uur start de opening die tot op de minuut is uitgekiend.

Estafette

Het wordt een soort estafette. Alle ontwerpers krijgen twee minuten de tijd om in hun eigen taal iets over hun kunstwerk te vertellen. Daarna wordt hun fontein officieel aangezet.

Beeldscherm

In alle elf steden staat een groot beeldscherm waarop het eerste spuiten, misten, nevelen of bruisen kan worden gevolgd. Thuisblijvers kunnen alles zien via een live-verbinding op deze site .

16:03 uur

De kettingreactie begint in Leeuwarden om klokslag 16.03 uur met Love van kunstenaar Jaume Plensa. Hij is er zelf niet bij, maar zal wel spreken. Strak vijf minuten later is het de beurt aan kunstenaar Birthe Leemeijer in Dokkum .

Na vier minuten, om 16.12 uur, verplaatst het circus zich naar Franeker waar Fransman Jean-Michel Othoniel over De Oortwolk vertelt. Dat mag hij in het Frans doen, waarschuwt 11fountains-woordvoerder Marco van der Meer alvast. ,,En de Chinese Shen Yuan spreekt later ook haar moedertaal, net als Shinji Ohmaki uit Japan.’’

Lân fan taal

Opgeruimd: ,,De meeste mensen zullen er geen woord van verstaan, dat klopt. Ik spreek bijvoorbeeld ook geen Mandarijn. Maar we willen de kunstenaars in hun moedertaal laten spreken, omdat Fryslân een lân fan taal is. We willen ruimte bieden aan diversiteit.’’ Voor wie echt wil weten wat er gezegd is, komen er online vertalingen van de speeches.

Van Franeker gaat het in een dwingend schema naar Harlingen , Bolsward , Workum , Hindeloopen , Stavoren , Sloten , IJlst en Sneek . Om de vier minuten is het tijd voor de volgende in de rij.

Minister Van Engelshoven

Als alles goed gaat, zijn alle fonteinen om vijf uur in werking gezet en staan de kunstenaars op dat moment met z’n allen in Bolsward , waar minister Ingrid van Engelshoven bij De Vleermuis van Johan Creten een toespraak zal houden.

Om half zes is het festijn ten einde, maar de hoogwaardigheidsbekleders in Bolsward mogen nog tot zes uur naborrelen. En daarna? Daarna ruist het water.

Nieuws

menu