Openbaar Ministerie: gefaald bij optreden tegen boze boeren op snelweg

Trekkers op snelweg A32. Foto: LC/Arodi Buitenwerf

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt te hebben gefaald door dit najaar amper op te treden tegen tractoren op de snelweg.

De officier van justitie geeft de schuld aan ‘dreigende en intimiderende’ boeren, die protesteerden tegen stikstofmaatregelen. Ook was er ‘veel alcohol in het spel’.

In aanloop naar de boerenprotesten dit najaar besloten OM, politie en meerdere ministeries om het snelwegverbod voor tractoren te handhaven. Dat zegt verantwoordelijk officier van justitie Linda Bregman in het personeelsblad  Opportuun  van het Openbaar Ministerie.

,,Dat handhaven is niet gelukt”, aldus Bregman. ,,Niet op de boerendemonstratie van 1 oktober en niet op 16 oktober. En ook niet met de bouwersdemonstratie op 30 oktober. Niet omdat we het niet wilden. Niet omdat we de wet niet snapten. Maar omdat het gewoon niet tegen te houden was.”

'Vergis je niet: de dynamiek was vaak echt niet fijn'

Bregman zegt dat agenten niet opgewassen waren tegen de tractoren. ,,Agenten moesten echt aan de kant. Vergis je niet: de dynamiek was vaak echt niet fijn. Je kunt wel van alles bedenken en gaan inzetten, maar de dilemma’s zijn groot. Chauffeurs van vrachtwagens, die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof, werden bedreigd en geïntimideerd. Er was veel alcohol in het spel.”

Lees ook | Meerderheid is boerenprotesten wel een beetje zat

Volgens de officier van justitie heeft de overheid ‘gefaald’ in het handhaven van het verbod van tractoren op de snelweg. ,,Daar kun je van alles van vinden”, stelt Bregman. ,,Maar ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zoveel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gezinnen en mensen op weg naar hun werk.”

Kenteken

Doordat tractoren geen kenteken hebben, was het extra lastig om boeren te bekeuren. Bregman beschrijft hoe een motoragent werd klemgezet en hoe een tractor langzaam inreed op een politieauto. ,,Alleen de wielen van zo’n tractor zijn al groter dan een gemiddelde volwassene.”

Bij het laatste boerenprotest, op 18 december, werden in het hele land ruim honderd boetes uitgedeeld. ,,Waar dat nodig was en de veiligheid in het geding was, traden we actief op”, aldus een politiewoordvoerder.

Nieuws

menu