Opeens zit meester Ben bij de burgemeester van Waadhoeke op de bank in het rijdende lintjeshuis

Burgemeester Marga Waanders trekt met een rijdende huiskamer door Waadhoeke en verrast met een lintjesregen thuis op de stoep. Meester Ben Scheepstra kroop maandagochtend verbouwereerd bij haar op de bank en kreeg een onderscheiding opgespeld door zijn eigen vader.

Normaal was hij in zijn werkoverall met de rode Waadhoeketrekker de sportvelden van Franeker gaan maaien, rollen of verticuteren. Maar deze maandagochtend springt gemeenteambtenaar Durk Norder in zijn nette colbertje achter het stuur van de grote Massey Ferguson. Hij is vandaag chauffeur van de burgemeester met een koninklijke opdracht.

Het is half negen als Norder een grote kar aankoppelt in een loods achter het gemeentehuis in Franeker. Het is de geleende bestuurswagen van de kaatsvereniging van Arum. Lourenske van der Kooij en Klaske Agema, de dames van kabinetszaken, hebben hem omgetoverd tot een een rijdende huiskamer.

Burgemeester Marga Waanders gaat hiermee de Waadhoekers die een koninklijke onderscheiding krijgen, thuis verrassen met een ceremonie op de stoep. Voor het tweede jaar op rij zorgden coronamaatregelen ervoor dat een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis er niet in zat.

Inboedel lintjeskamer

Klaske hangt nog even een edelhert recht en Lourenske verschuift de velours retrobank. De inboedel voor de lintjeskamer komt uit woonkamers en van zolders van ambtenaren. Communicatieman Simon Bosma plukte ‘s ochtends in de gauwigheid nog zijn sanseveria mee uit de gang. Die joekelse plant staat nu onder het staatsieportret van Willem Alexander en Máxima. Want de uitreiking van de onderscheidingen gebeurt onder toeziend oog van de majesteit.

Lourenske viste de foto uit de gemeentelijke archiefkelder. ,,Nei de fúzje hiene we in pear oer út de oare riedssealen.” Het hele idee komt uit haar koker. Want hoe kun je in tijden van corona er nou toch een feestelijke lintjesregen van maken? ,,Ik tocht oan All you need is love . Dan gean se mei in caravan it lân troch. Wy dogge dat mei in trekker en wein.”

Waanders - zelf uitgedost in toepasselijk oranje - kijkt goedkeurend rond door de wagen. ,,Ach joh, wat ziet het er leuk uit. Het mag best ludiek, als het maar goed gebeurt. Het blijft wel een koninklijke onderscheiding, daar mag geen smet op komen.”

Ben Scheepstra

Dan geeft Norder een dot gas en gaat het op naar de eerste onderscheiding. Hij draait het vehikel even later het parkeerterrein op van De Bolder, school voor speciaal basisonderwijs in Franeker. Daar wordt Ben Scheepstra (63) straks benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De leerkracht van groep acht was door zijn collega’s gemaand naar school te komen voor een studiedag. Conciërge Jacob Zondervan kon nog net op tijd zorgen dat de gordijnen van het lokaal dichtgingen toen de lintjestrekker in zicht kwam.

Dan duikt Waanders op en plukt een nietsvermoedende Scheepstra uit zijn ICT-bijspijkerles. Meester Ben staat perplex als ze hem naar buiten bonjourt. Want daar staan opeens zijn kinderen en zijn ouders die zich daarvoor nog hadden verschanst in een lokaal.

Sinterklaassprookje

Scheepstra weet niet wat hem overkomt en schuift even later bij de burgemeester op de bank in de huiskamer. Waanders steekt de loftrompet over de gedrevenheid van de leerkracht die al veertig jaar voor de klas staat en volgend jaar afzwaait. Over zijn inzet voor het Sinterklaassprookje. Zijn liefdevolle zorg voor mensen om hem heen en de goededoelenband waar hij frontman van is. Over dat het tijd wordt dat hij in het zonnetje wordt gezet en dan: dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd om...

Meester Ben slaat de handen voor zijn mond en hoort het glunderend aan. Als even later zijn oude vader Ulco Scheepstra het trappetje van de wagen opklautert, hem de onderscheiding opspeldt en hem trots op de schouder slaat, dan kan hij niet meer uitbrengen dan: ,,Fantastisch.’’

De verrassing is geslaagd, de ceremonie misschien wel mooier dan het op het gemeentehuis had kunnen zijn. Durk Norder zet de bank vast, schuift de sanseveria op zijn plek en klapt de wagen in. De Messey Ferguson wordt gestart en dan trekt het lintjescircus verder de gemeente in. Op naar een volgende verrassende uitreiking bij een nietsvermoedende decorandus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Koningsdag
Video