Op deze plekken kunnen Friese trein- en busreizigers voortaan gebruik maken van 96 deelfietsen als 'extra service'

Kilometers lopen vanaf het station hoeft bijna nergens meer. Friese trein- en busreizigers kunnen op weg naar hun eindbestemming voortaan op veel plekken gebruikmaken van een deelfiets.

Gedeputeerde Avine Fokkens, Milfred Hart van Arriva en Oumar Sylla van Deelfiets Nederland in Mantgum.

Gedeputeerde Avine Fokkens, Milfred Hart van Arriva en Oumar Sylla van Deelfiets Nederland in Mantgum. Foto niels de vries

Er staan vanaf volgende week vier tweewielers van Deelfiets Nederland bij zes bus- en zestien treinstations. Later worden ook fietsen in Earnewâld en bij de bushalte aan de Wâldwei bij Garyp (richting Earnewâld) gestald. In totaal gaat het om 96 exemplaren.

,,We willen graag het ov in stand houden”, zei gedeputeerde Avine Fokkens bij de presentatie in Mantgum. ,,Zo’n deelfiets kan voor mensen een trigger zijn om de auto te laten staan en te kiezen voor trein of bus. Het is extra service.” De deelfietsen lijken op de ov-fietsen van de NS, maar die zijn in Friesland alleen te vinden op de stations van Heerenveen, Leeuwarden en Sneek.

App

Wie binnenkort van bijvoorbeeld Mantgum naar Jorwert of Easterwierrum moet, kan via een app een deelfiets reserveren. De fiets gaat door het scannen van een QR-code van het slot. Kosten: 1,50 euro per uur en maximaal 6 euro per dag.

Arriva en de provincie Fryslân leggen voor de eerste twee jaar gezamenlijk 150.000 euro bij om het aanloopverlies te dekken. Daarvan wordt de helft vergoed door het rijk. De kosten voor de deelfietsen op de NS-stations Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega komen alleen voor rekening van de provincie.

,,Het was een grote wens om voor de laatste kilometers van een reis met deelfietsen een oplossing te bieden”, zei regiodirecteur Milfred Hart van Arriva. ,,De provincie was er zelf ook mee bezig. We hebben het gezamenlijk opgepakt. Vanaf 2023 hoeft er als het goed is geen geld meer bij.”

600

Het bedrijf Deelfiets Nederland van Oumar Sylla begon in 2018 in Zwolle en heeft nu 600 fietsen in het hele land. De 96 in Fryslân, geproduceerd in Taiwan, worden onderhouden door medewerkers van Empatec. ,,Het zijn reguliere fietsen, maar ze zijn eenvoudig om te bouwen tot e-bike als daar vraag naar is”, zei Sylla.

Volgens Fokkens is het niet ondenkbaar dat het aantal deelfietsen op termijn wordt uitgebreid. ,,Dan zou het mooi zijn als die hier ook worden gemaakt.”

Locaties

De deelfietsen staan bij de treinstations van Harlingen, Franeker, Dronryp, Leeuwarden-Camminghaburen, Hurdegaryp, Feanwâlden, De Westereen, Buitenpost, Mantgum, IJlst, Workum, Hindeloopen, Koudum-Molkwerum, Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega en bij de busstations in Oosterwolde, Joure, Drachten (Van Knobelsdorffplein en Transferium Oost) en Dokkum. Bovendien komen er tweewielers bij de bushalte aan de Waldwei bij Garyp en in Earnewâld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland