Ooststellingwerf wil ruimte voor meer huizen

Wethouder Henk van de Boer (Ooststellingwerf) moet van de gemeenteraad extra woningbouw zien los te peuteren op het provinsjehûs.

Alle partijen schaarden zich dinsdagavond achter een motie die Van de Boer daartoe oproept. De woningmarkt in de gemeente staat momenteel onder druk en de politiek verwacht dat de gemeente door economische groei de komende jaren alleen maar meer in trek raakt.

De wethouder was maar wat blij met het signaal van de raad. Met een royaler ‘woningcontingent’ zou de gemeente namelijk ook dichter bij een oplossing komen voor de vloed aan bouwplannen die - in verschillende stadia van afhandeling - ter beoordeling op het gemeentehuis liggen.

Aanzienlijk meer

Dat zijn er in ieder geval aanzienlijk meer dan de ongeveer 250 woningen die Van de Boer volgens voorlopige prognoses van de provincie verwacht te mogen bouwen. Een deel van die al bekende, maar ook toekomstige bouwplannen zullen daarom noodgedwongen in de ijskast moeten.

De Ooststellingwerver politici kregen eerder een vertrouwelijk inkijkje in de lijst met plannen die - omdat er voor 14 februari nog geen bestemmingsplan of omgevingsvergunning verleend, of in procedure was - in de wachtkamer belanden.

Die lijst verhitte onder sommige partijen de gemoederen. Volgens Wolter Slager (Ooststellingwerfs Belang) staan er namelijk projecten op ,,die klaar zijn voor uitvoering’’.

Schadeclaims

Sipke van Belle (GroenLinks) vond dat de gemeente met die ‘knip’ op 14 februari ,,rechtsongelijkheid’’ en ,,onzekerheid’’ bij plannenmakers en burgers creëert. Moet er rekening worden gehouden met schadeclaims, vroeg PvdA’er Fimke Hijlkema zich af.

Van de Boer pareerde dat de gemeente nu juist klare wijn wil schenken, maar dat dan wel alle consequenties daarvan moeten worden overzien. ,,Niet zeggen: we zien wel als het volgebouwd is en het loopt klem.’’

De wethouder sprak de hoop uit dat de talloze bouwplannen waarvoor in ieder geval groen licht lonkt of al bestaat ook rap daadwerkelijk uitgevoerd worden, omdat Ooststellingwerf daarmee ook aan de provincie zijn ,,vitaliteit’’ toont.

Nieuws

menu