Ook op Ameland gele hesjes-protest, weer demonstratie Leeuwarden

Protest in Leeuwarden,vorige week. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

De ‘gele hesjes’, de in Frankrijk ontstane volksbeweging van boze burgers, verzamelt zich zaterdagmiddag ook op Ameland.

Organisator Frank Hulsebos roept mensen op naar de toren van Nes te komen om de noodklok te luiden. Hij zegt veel frustratie onder de Nederlandse bevolking te zien. ,,Parijse toestanden behoren tot de mogelijkheden.’’

De dreigende verhuizing van zorgcentrum De Stelp in Hollum naar buiten het dorp is volgens Hulsebos een onderwerp waar de noodklok voor geluid moet worden. Hij heeft tot nu toe vier aanmeldingen, zegt de Amelander. ,,Dus als haringen in een ton zal het niet worden.’’

Hulsebos, onder meer initiator van het Rôggefeest op Ameland, leidde in het verleden al diverse protestacties op het eiland. Zo bezette hij in 2016 het leegstaande zwembad van Nes, als protest tegen het plan om het bad te verbouwen tot wellnescentrum.

Leeuwarden

Zaterdag zal er ook weer een protest zijn in Leeuwarden. Afgelopen weekend was dat ook al het geval . Destijds kwamen dertien mensen met een geel hesje naar het protest. De verwachting is dit keer dat meer mensen zich melden. ,,De gele hesjes die te koop waren in de Action in Drachten waren al uitverkocht’’, meldt een betrokkene.

Er is een aanvraag voor een demonstratie gedaan bij de gemeente Leeuwarden. De groep verzamelt zich om 13:00 uur bij het Zaailand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland