Onrust over angstcultuur bij medewerkers rechtbank Noord-Nederland

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het rommelt binnen de Rechtbank Noord-Nederland. Er heerst onrust onder medewerkers en volgens de juridische nieuwswebsite Mr. is sprake van een angstcultuur. Dat heeft onder andere te maken met het vervangen van de bedrijfsarts, het vertrek van drie managementassistentes en het aftreden van de voorzitter van de integriteitscommissie.

Medewerkers van de fusierechtbank, met locaties in Assen, Groningen en Leeuwarden klagen over een onveilig werkklimaat dat zou zijn ontstaan door het bestuur van de rechtbank. Eerder deed het beëindigen van de kritische columns van rechter Edzard van Weringh op het intranet van de Rechtbank Noord-Nederland al veel stof opwaaien onder personeel.

Rechtbankpresident Maria van de Schepop zegt tegen Mr. dat ze zich niet herkent in de verhalen over een onveilig werkklimaat. Wel erkent ze dat de interne communicatie niet altijd goed geweest is.

De juridische website baseert zich op gesprekken met drie rechters en berichten op het interne netwerk Intro. Er is volgens de rechter sprake van autoritair gedrag van leidinggevenden, waardoor medewerkers geen kritiek durven leveren.

‘Wij willen geen angstcultuur’

Van de Schepop stelt dat de fusie van de drie rechtbanken in 2013 ingrijpende gevolgen heeft gehad voor de zevenhonderd medewerkers en wijt de onrust daaraan. ,,We kunnen niet uitsluiten dat mensen zich onveilig voelen. We zitten tenslotte in een veranderingsproces en dat geeft onrust. We willen totaal geen angstcultuur. Maar we geven ons er rekenschap van dat veranderingen onvrede en wantrouwen aanwakkeren”, aldus de rechtbankpresident in het artikel.

Eén van de maatregelen van het gerechtsbestuur dat veel kwaad bloed zette bij medewerkers was het vervangen van de bedrijfsarts per 1 augustus dit jaar. Hij was erg geliefd. Volgens het bestuur moest het hoge ziekteverzuim bij de noordelijke rechtbank (gemiddeld tien procent) omlaag gebracht worden, maar een van de rechters waarop Mr. zich baseert stelt dat hij weg moest, omdat hij kritisch was richting het bestuur. De arts weet het hoge ziekteverzuim namelijk aan de botte manier van werken van de bestuurders.

‘Krankzinnig ziekteverzuim’

Van de Schepop zegt dat het vervangen van de bedrijfsarts in overleg met de vroegere arts is gebeurd. Volgens haar ,,had de rechtbank een frisse blik nodig om het krankzinnige ziekteverzuim omlaag te brengen.” De Rechtbank Noord-Nederland heeft het hoogste ziekteverzuim van alle Nederlandse rechtbanken.

Behalve het vertrek van de bedrijfsarts veroorzaakten ook het aftreden van de voorzitter van de integriteitscommissie en het vertrek van drie managementassistentes veel onrust. Volgens bestuursleden van de rechtbank heeft dat ook allemaal niks te maken met hun manier van werken, maar wilden ze zelf weg en is dat in goed overleg gegaan. Binnen de rechtbank wordt een ander verhaal verteld. ,,De dames kregen te horen dat Maria geen klik met ze had en dat ze konden vertrekken”, aldus een bron.

Volgens Van de Schepop heeft het gerechtsbestuur meerdere keren beslissingen intern niet goed uitgelegd. Daarom start het bestuur een blog op Intro met uitleg over het beleid. Daarin wil Van de Schepop ook reageren op opmerkingen die medewerkers op Intro plaatsen.

Nieuws

Meest gelezen