Online wedstrijdgevoel bij Young Solar Challenge

Leerlingen van CSG Bogerman en het Leeuwarder Lyceum volgen hun solarboten op de laptop en dragen daarbij mondkapjes. FOTO NIELS DE VRIES Foto: niels de vries

De zonneboot van het Drachtster Lyceum heeft zaterdag de online Young Solar Challenge gewonnen. De school deed voor het eerst mee en versloeg de toppers van de afgelopen jaren.

Met liveshows, data die overal te volgen waren en gps-tracking werd de Young Solar Challenge zaterdag toch nog een race met het echte wedstrijdgevoel. Vanwege corona moest de echte wedstrijd op een gezamenlijk water afgelast worden. Als alternatief bedacht de organisatie dat alle solarboten in hun eigen regio een race moesten varen. Een uur lang op een ronde van tussen de 1 en 2 kilometer onder toezicht van een jurylid.

Aan de Tsjonger bij Jubbega is Taco Hofland het jurylid dat de boel moet controleren. ,,Ik had zelfs een weegschaal mee om de schipper te wegen.’’ Die mogen niet lichter zijn dan 60 kilo. Als dat wel zo is, moet er extra ballast mee. Ook controleerde hij of er zaken als een peddel en boothaak aan boord waren. Hofland is afdelingsleider van het vwo op het Stellingwerf College in Oosterwolde. Het team van 5 atheneum, dat de boot bouwde, vroeg hem als jurylid.

Traject zorgvuldig uitgezocht

Teamcaptain Damian Wierenga legt uit dat zijn team ook voor de vaart bij hun schoolgebouw had kunnen kiezen, maar het traject op de Tsjonger is zorgvuldig uitgezocht. ,,Het is hier breder, er is geen tegenverkeer en we hebben twee grote zwaaikommen waar de boot kan keren en weinig tijd verliest.’’ De groep kijkt verder hoopvol naar boven. Zij hebben als starttijd drie uur uitgekozen omdat dan de zon zou doorbreken. Die laat het echter afweten.

Teamcaptain Jasper van der Wurf van het Leeuwarder Lyceum spreekt van een toprace waarbij een gemiddelde snelheid werd gehaald van 16,55 kilometer per uur. ,,We zien dat de rest op 13 kilometer zit.’’ Het weer was volgens hem ideaal zonder regen en met weinig wind. Zijn school was zaterdag de enige die wel een directe tegenstander had gezocht op de Snitsermar. Samen met het Bogerman College uit Sneek was besloten op hetzelfde water te varen. ,,Zij zijn onze aartsrivaal.’’ De teamcaptain van die aartsrivaal is zijn vriendin Jorien van der Zande. ,,Ook al zijn we concurrenten we hebben van te voren wel geholpen met elkaars boten.’’

‘We zijn heel trots’

Het Drachtster Lyceum deed voor het eerst mee en voer bij De Veenhoop, vertelt teamcaptain Douwe Broersma. Zijn indruk is dat ze een goede boot gebouwd hebben. ,,We zijn in ieder geval heel trots. Op het begin stond er aardig wat wind, maar gelukkig zakte die na een kwartier af.’’ De school tekende voor de winnende afstand van 12,395 kilometer.

Het team kreeg het niet voor elkaar om op de tracking-app te komen, een voorschrift van de organisatie. Dat kwam omdat niet alle veertien deelnemende boten er tegelijkertijd op konden. Daarom mochten ze op een andere manier hun prestatie vastleggen. Bij zeven boten konden de data uiteindelijk niet goed genoeg vastgelegd worden om mee te dingen naar de eindoverwinning.

Het Leeuwarder Lyceum werd met 11,232 kilometer tweede, Bogerman met 9,257 kilometer vijfde en het Stellingwerf College met 7,450 zesde. Woordvoerder Marije Elgersma van de Young Solar Challenge denkt dat de online-editie een blijvertje wordt. ,,Niet als wedstrijd, maar wel als oefensessie.’’

Nieuws

menu