Online kerst vieren met zandkunstenaar of Epke Zonderland

Zandkunstenaar Gert van der Vijver is zandkunstenaar. Met zand maakt hij allerlei afbeeldingen op een glasplaat. FOTO ARCHIEF LC

De meeste kerstvieringen in deze provincie zullen de komende dagen online plaatsvinden. Een greep uit de activiteiten.

Heerenveen biedt ook dit jaar op kerstavond het interkerkelijke spektakel Kerstnacht in Sportstad. Dat trok de laatste jaren zo’n 3000 belangstellenden. Aan de gratis te volgen online editie werken dit jaar onder anderen turner Epke Zonderland, burgemeester Tjeerd van der Zwan en brassband Pro Rege mee.

Ook de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten kiest dit jaar voor digitale vieringen . Het gebouw is in verband met de coronapandemie gesloten. Donderdagavond is er een ‘online kraamfeest’ te volgen op YouTube met als titel ‘En wij noemen hen Jezus’. Daarnaast is er een speciaal kinderprogramma. Aan de kerstgezinsdienst op vrijdagochtend, eveneens online, werkt onder anderen zandkunstenaar Gert van der Vijver mee.

De rooms-katholieke Sint Vitus Parochie in Leeuwarden houdt donderdagavond vanuit de Dominicuskerk een live gestreamde kerstnachtdienst zonder publiek. Op eerste kerstdag zijn er in Dominicus- en Bontifatiuskerk wél vieringen met een beperkt publiek dat zich vooraf moest aanmelden.

De Bonifatiuskerk is vanaf maandag 28 december tot woensdag 6 januari juist extra opengesteld tussen 14 en 16 uur.

Al vijftig jaar biedt de Harmonie in Leeuwarden een kerstnachtdienst met het Leger des Heils. Ook die is dit jaar online te zien en te beluisteren.

Lees ook | Leger des Heils viert kerstnachtdienstjubileum in Harmonie

Advies opvolgen

Classispredikant Wim Beekman van de PKN heeft de indruk dat de meeste PKN-gemeenten het advies om online diensten te organiseren opvolgen. ,,Een factor van belang is het snel toenemend aantal besmettingen. Het virus komt inmiddels ook steeds vaker in eigen dorp, stad en kerkelijke gemeente voor. Men wil voorkomen dat het via kerkdiensten wordt verspreid.’’

Toch sluit Beekman niet uit dat enkele gemeenten een dienst met maximaal dertig deelnemers en zonder samenzang zullen houden. ,,Uiteindelijk besluiten de kerkenraden van deze gemeenten hier zelf over.’’

'Men wil voorkomen dat het via kerkdiensten wordt verspreid'

Er zijn ook gemeenten die geen mogelijkheid zien om hun dienst op te nemen en bijvoorbeeld op YouTube te zetten. Gemeenteleden worden volgens Beekman ook vaak doorverwezen naar diensten die Omrop Fryslân uitzendt.

Buiten deze provincie zijn ook verschillende bijzondere initiatieven ontstaan. Hetty Dubiez uit Weesp bijvoorbeeld heeft met succes een oproep op Facebook geplaatst, gericht aan alle trompettisten met de vraag of ze op 24 december om 21 uur in de buitenlucht het Ere zij God willen laten horen. De oproep is al meer dan vijftienduizend keer gedeeld. In Emmeloord houden de vrije baptisten een half uur later een drive-in-kerstnachtdienst met veel muziek op het parkeerterrein van voetbalclub Flevo Boys.

Nieuws

menu