Ongerust over grote militaire oefenzone. Wat zijn de gevolgen voor Friesland?

ANP

Plannen voor een militair oefengebied voor de Nederlandse en Duitse luchtmacht maken omwonenden ongerust. ,,Wat zijn de gevolgen voor Friesland?’’

Lees ook: Defensie wil oefengebied veroveren (mogelijk in Noord-Nederland)

Het militaire oefengebied komt voort uit de wens om de vliegtuigen van Lelystad sneller op grote hoogte te laten vliegen. In april maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend, dat daar een plan van aanpak voor komt. Er wordt dan meteen gekeken naar een ,,militair oefengebied (onder andere voor de F-35) in het noorden van het Nederlandse luchtruim’’, dat ook deels boven Duitsland ligt.

Dat kwam maandagavond ter sprake in de provinciale geluidshindercommissie, die twee keer per jaar vergadert. En hoewel Peter Hardenbol van het ministerie van Defensie onderstreepte dat deze plannen nog pril zijn, en minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie in april enkel een ‘startbeslissing’ hebben ondertekend, is Geert Verf uit Marsum er niet gerust op. ,,Heeft die uitbreiding van het noordelijk oefenterrein gevolgen voor Friesland?’’, wilde hij weten. Dat gaat worden uitgezocht.

,,Ik weet dat het vroeg is om die vraag nu al te stellen’’, zei Verf na afloop. ,,Maar we moeten er niet achteraan lopen.’’ Zijn vrees is, dat het grotere oefenterrein meer drukte op de Leeuwarder basis zal brengen, die misschien als ‘tussenstop’ gebruikt gaat worden. Dan is er wellicht geen mogelijkheid meer om de geluidscontouren in te perken.

Lees verder: Komt er een groot militair oefengebied in Noord-Nederland en Duitsland?

Klachtenregen

Ter sprake kwam ook de klachtenregen tijdens oefeningen met zware bommen op de Vliehors, begin februari. Tot uit Harlingen en Sint Jacobiparochie klaagden mensen over schuddende woningen, bange huisdieren en rinkelend servies. ,,De basis was er zelf ook verrast over’’, zei majoor Cynthia Bakker, hoofd communicatie. Commissieleden maken zich daar zorgen over, maar het Vlielander terrein valt niet onder de basis, het is NAVO-oefengebied. Toch worden de klachten over de Vliehorsoefeningen genoteerd en beantwoord, net als de klachten over oefeningen op en rond de basis.

In oktober komen de eerste twee F-35’s naar Leeuwarden, meldde basiscommandant Arnoud Stallmann. Tegen die tijd moet ook de nieuwe milieuvergunning voor de basis er zijn. Dit jaar wordt er bescheiden met de F-35 gevlogen, (70 sortees, 27 vlieguren), volgend jaar, als er elke maand een of twee toestellen bijkomen, wordt dat meer.

Nieuws

menu