Ongeluk machinefabriek: losgeschoten onderdelen kostten monteurs leven

De twee monteurs die donderdag omkwamen bij Douna Machinebouw in Leeuwarden zijn geraakt door losschietende onderdelen van een aandrijving.

Een werknemer en hulpverleners bij de ingang van Douna Machinery in Leeuwarden op de dag van het fatale ongeval, 17 mei 2018. FOTO ANTON KAPPERS

Een werknemer en hulpverleners bij de ingang van Douna Machinery in Leeuwarden op de dag van het fatale ongeval, 17 mei 2018. FOTO ANTON KAPPERS FOTO ANTON KAPPERS

Het gaat om medewerkers van het bedrijf Mokveld Valves uit Gouda . Een 58-jarige man uit Wilnis en zijn 45-jarige collega uit Lopik kwamen om het leven toen zij een test deden met een aandrijving geproduceerd door Douna Machinefabriek, zo laat Chief Commercial Officer, Paul Kamermans weten.

„Wij zijn lamgeslagen, dat kan ik u wel zeggen. Wij zijn heel erg aangeslagen.”

Test

Mokveld Valves is gespecialiseerd in hogedrukafsluiters die worden gebruikt bij de winning en het transport van olie en gas. Het betreft systemen die met hoge drukken werken.

„Wij werken al heel lang samen met Douna dat de aandrijvingen voor ons maakt. Onze medewerkers waren daar om er tests mee uit te voeren”, aldus Kamermans.

Arbeidsinspectie

De testopstelling stond in de hal van Douna aan de Hidalgoweg in Leeuwarden. „De arbeidsinspectie heeft de apparatuur meegenomen. Het ging niet om heel grote materialen dus die konden zo worden weggebracht. Intussen willen we nu heel graag weten wat de diepste oorzaak is geweest van het ongeval en wat er precies is gebeurd”.

In eerste instantie werd gemeld dat de mannen zouden zijn geraakt door een gebarsten cilinder van een drukpers. Dat blijkt niet het geval, zo bevestigt advocaat Bart Korvemaker die door Douna is aangesteld als woordvoerder.

'Geen details'

„Er is iets losgeschoten, maar het heeft geen zin om daar nu details over te geven. Er is duidelijk iets misgegaan en de inspectie doet nu onderzoek naar de oorzaak. Dat wachten wij nu eerst af”.

Volgens Korvemaker is het ongeval gebeurd met een machine die niet van Douna is. Douna ontwikkelt machines voor de olie- en gasindustrie. Het heeft ook een machine voor de reparatie van pallets gemaakt.

Slachtofferhulp

Korvemaker zegt dat donderdag gelijk slachtofferhulp is ingeschakeld. Het bedrijf werd donderdag stilgelegd. Hij zegt dat de werknemers dinsdag weer aan het werk gaan, maar iedereen de ruimte krijgt om dat zelf in te vullen.

„Ik kan mij voorstellen dat het confronterend is om in een ruimte te werken waar zo’n ongeval heeft plaatsgevonden”.

Onderzoek

De politie heeft donderdag een forensisch onderzoek uitgevoerd en alles vastgelegd. De gegevens en materialen zijn overgedragen aan de arbeidsinspectie. De politie heeft het terrein daarna vrijgegeven.

De arbeidsinspectie verwacht over enkele maanden het onderzoek te hebben afgerond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland