Ongekend: in 2 jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Friesland met een ton gestegen

FOTO ANP

In twee jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Friesland met een ton gestegen. Een huis kost nu 338.000 euro.

Dat blijkt uit de cijfers van makelaarsbranche NVM. De prijzen stegen in het derde kwartaal met 8 procent vergeleken met het tweede kwartaal en liggen bijna een kwart (!) hoger dan een jaar geleden. De NVM spreekt van de grootste prijsstijging in 21 jaar.

In het derde kwartaal van 2019 kostte een huis in Friesland gemiddeld nog 233.000 euro. Dat is sindsdien explosief toegenomen. Nu betaal je gemiddeld 338.000 euro voor een woning, tegenover 419.000 euro landelijk.

Intussen staan er nauwelijks nog huizen te koop. De afgelopen drie maanden werden er via NVM-makelaars nog maar 1036 huizen verkocht in de provincie, liefst 30 procent minder dan een jaar geleden. Willem Donker, voorzitter van de Friese NVM-afdeling, spreekt van het laagste woningaanbod in 21 jaar. Het aantal huizen dat te koop stond in het derde kwartaal lag 43 procent lager dan vorig jaar.

Die krapte leidt er toe dat er veel belangstelling is - niet zelden melden twintig tot dertig potentiële kopers zich - en dat er massaal wordt overboden. Bijna driekwart (73 procent) van de huizen wordt boven de vraagprijs van de hand gedaan. Gemiddeld wordt 8 procent boven de vraagprijs geboden, wat meer en meer een indicatie is dat de vraagprijs een vanaf-prijs is geworden.

Later vandaag op LC.nl een interview met NVM-voorzitter Willem Donker. Hij laat zijn licht schijnen over de huidige situatie op de woningmarkt.

Nieuws

menu