Onderzoek: 'zogenaamde zzp'ers als schijnzelfstandige bij Sintrale As'

IJzervlechters bij de Sintrale As hebben niet de beloning gekregen waarop zij recht hadden, blijkt uit nieuw onderzoek.

Op verzoek van FNV Bouw, die al tijden aan de bel trekt over een ,,wirwar aan constructies’’ bij wegenbouwprojecten, voerde de Inspectie SZW onderzoek uit bij de Sintrale As. De inspecteurs komen tot de conclusie dat een aantal ijzerwerkers niet conform de regels is betaald.

Het gaat om personeel dat aangeleverd is door Uitzendbureau Pro.Kon/Ak BV in Den Haag, zo staat in het inspectierapport. Het ging om ,,zogenaamde zzp’ers’’ die werkzaam waren als schijnzelfstandige. Het uitzendbureau was gistermiddag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

De inspectie merkt het uitzendbureau aan als de ,,niet nalever’’. Het bedrijf leende mensen uit aan Taekema IJzervlechterij BV in Twijzelerheide, stelt de inspectie. Maar deze ijzervlechters kregen niet een vergelijkbare beloning als gewone werknemers.

Bal bij vakbond

Zelf is de inspectie niet bevoegd om hier werk van te maken. De bal ligt bij de vakbond. Die kan stappen zetten om het tot een volledige uitbetaling te laten komen. Als dat niet lukt bij het uitzendbureau, kunnen claims terechtkomen bij andere bedrijven die bij de klus betrokken zijn.

Het provinciebestuur, dat de opdracht gaf om de Sintrale As aan te leggen, heeft opheldering gevraagd aan hoofdaannemer Mobilis BV. De provincie kon gisteren inhoudelijk geen commentaar geven op het rapport.

Wanneer werknemers niet conform de regels behandeld worden, zal de provincie er bij de aannemer op aandringen dat dit alsnog gebeurt.

De PvdA in provinciale staten plaatst vraagtekens bij het provinciale voorbehoud. ,,Als de inspectie het zegt, is het gewoon zo’’, zegt fractieleider Remco van Maurik. ,,Het is goed dat de aannemer rekenschap aflegt en dat de provincie meer druk zet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Sintrale As