Onderzoek van politie en OM naar internationale drugshandel leidt naar drie mannen uit Leeuwarden (twee zitten nog vast)

Twee mannen uit Leeuwarden zitten nog vast. ANP

Vijf verdachten zijn aangehouden na een onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie naar internationale drugshandel. Drie van hen, onder wie twee mannen uit Leeuwarden, zitten nog vast. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Ze moeten in ieder geval negentig dagen in de cel blijven, zo besliste de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland. De politie en het OM hebben tijdens het onderzoek (‘Shifter’ genaamd), een beeld gekregen van internationale handel in cocaïne, hennep en synthetische drugs.

Het Shifter-onderzoek kwam op gang door onderschepte telefoonberichten tussen twee mannen uit Leeuwarden. De twee verdachten, van 33 en 51 jaar, stuurden berichten naar elkaar die onderschept werden door de politie. De verdachte berichten werden gestuurd van 2020 tot begin van dit jaar.

Met die berichten werd aangetoond dat het duo een rol speelde bij de in- en verkoop van drugs en bij het vervoeren en het afleveren ervan in Nederland en Duitsland. De drugs werd gekocht van een 56-jarige verdachte uit Eindhoven. De vierde verdachte betreft een vrouw die ervan verdacht wordt dat zij de drugs heeft vervoerd.

Naast de twee hoofdverdachten is ook een 59-jarige man uit Leeuwarden aangehouden, wiens pand werd gebruikt voor het versturen van de verdovende middelen. Hij werd vorige week aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten. De man blijft wel verdachte.

Nieuws

menu