Onderzoekers niet enthousiast over supermarkt Lemster Polle

Een artist impression van de Polle in Lemmer. illustratie Ter Steege Gebiedsontwikkeling

Een onafhankelijk onderzoek is weinig enthousiast over de vestiging van een of meer supermarkten in het gebied Polle/Zeedijk in Lemmer.

Het onderzoek van bureau DTNP uit Nijmegen werd verricht in opdracht van het college van B en W van De Fryske Marren. Het college is bezig met het maken van plannen voor het gebied tussen de Lemster Rien en de Zeedijk. Het toestaan van supermarkt(en) in het gebied behoort tot de opties. 

Volgens de onderzoekers is het aanbod van supermarkten met zeven stuks ‘zeer ruim’. ‘Het huidige supermarktaanbod is veel groter dan de vraag.’

Bij verplaatsing van een supermarkt uit het centrum naar het gebied ‘zal het functioneren van het centrum achteruitgaan’. Er verdwijnen dan bezoekers uit het centrum en het ,,combinatiebezoek’’ zal afnemen. Uiteindelijk dreigt volgens de onderzoekers zelfs leegstand en ‘verschraling van het aanbod’ in het dorpscentrum. Bovendien zijn er milieu- en verkeersbezwaren.

Lees ook | Plan voor aanpak De Polle: Lemmer heeft volgend najaar nieuwe entree

Het adviesbureau hield een enquête onder supermarkt- en andere winkelondernemers, en onder inwoners van Lemmer. De meeste supermarkten zijn tegen een supermarkt in het gebied. Twee supermarkten willen er zelf naartoe verhuizen. Van de overige winkeliers vindt 55 procent een supermarkt in het gebied prima. Driekwart van de Lemsters vindt het goed als er een winkel komt.

Nieuws

Meest gelezen