Onderzoek naar bestuur IJsselmeerziekenhuizen ligt stil

De vestiging van MC IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord ten tijde van het faillissement in 2018. FOTO ANP

Het onderzoek naar de gedragingen van het bestuur van het failliete MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord ligt stil. De twee curatoren hebben een juridisch geschil met de inspectie over het afstaan van documenten.

Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deze week heeft gepubliceerd over het Amsterdamse MC Slotervaart, dat deels van dezelfde eigenaren was.

De inspectie moet van het ministerie van VWS en de Tweede Kamer onderzoeken of er bij MC IJsselmeerziekenhuizen is bestuurd volgens de Governancecode Zorg en of er sprake is geweest van belangenverstrengeling. De curatoren stelden eerder tegenover Omroep Flevoland dat de inspectie niet de bevoegdheid heeft informatie als oude bankafschriften op te vragen en vrezen persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden door oud-bestuurders. De Raad van State moet hier uitsluitsel over geven.

Onwenselijke situatie

Uit het onderzoek naar het besturen van Slotervaart in de periode van 2014 tot het faillissement in 2018 kwam naar voren dat de schijn van belangenverstrengeling niet bij alle transacties is vermeden. Van het onttrekken van zorggeld of het risico daarop is uit het onderzoek evenwel niets gebleken, concludeert de inspectie.

Bij Slotervaart speelde onder andere Loek Winter een dubbelrol als bestuurder en als aandeelhouder. Dat mocht volgens de wet, maar vindt de inspectie met het oog op integere bedrijfsvoering een onwenselijke situatie. Winter is in Friesland actief als mede-eigenaar van MC Sionsberg in Dokkum, maar speelt daar geen rol als bestuurder. De zorg in de Emmeloordse vestiging van MC IJsselmeerziekenhuizen is twee jaar geleden voortgezet door Antonius Ziekenhuis uit Sneek.

Nieuws

menu