Onderwijsprijs voor scheikunde? Eitje!

Greidhoeke Goes Onderwijs sleepte in januari al de Friese Onderwijsprijs 2017-2019 in de wacht. Terwijl gedeputeerde Sietske Poepjes de taart aansneed, namen leerlingen alvast een hapje. FOTO NIELS WESTRA Foto: Niels Westra

Het Lauwers College in Buitenpost en vier basisscholen in de Greidhoeke sleepten vrijdag de Friese Onderwijsprijs 2017-2019 in de wacht.

Gedeputeerde Sietske Poepjes reikte de prijzen uit na een spannende finale in het Provinsjehûs in Leeuwarden. Drie projecten uit het primair onderwijs en drie uit het voortgezet onderwijs maakten kans op de tweejaarlijkse prijs. Die is in het leven geroepen door INOP, het Instituut Nationale Onderwijs Promotie, om te laten zien welke mooie projecten er op de Nederlandse scholen worden bedacht en uitgevoerd.

Alle provincies doen mee aan het initiatief. Op 27 maart doen de Friese winnaars mee aan de landelijke finale in Leiden. Friesland laat al jaren mooie projecten zien, aldus directeur Kees Koppers van het INOP.

Verwachtingen waargemaakt

Greidhoeke Goes Onderwijs was twee jaar geleden ook al finalist. Maar toen bestond het plan alleen nog op papier. Het project, dat door de openbare basisscholen De Opslach (Wommels), De Romte (Dronryp), De Stjelp (Baard) en It Bynt (Winsum) de afgelopen twee jaar is uitgevoerd, maakte de verwachtingen van de jury waar en won dit keer. In het project vloeide aandacht voor de bedreigde grutto samen met aandacht voor milieu, cultuur en internationalisering.

In het voortgezet onderwijs kreeg het Lauwers College in Buitenpost de Friese Onderwijsprijs. De school brengt het vak scheikunde tot leven door leerlingen met een scheikundige blik naar voedsel te laten kijken. Op het podium bereidden drie scholieren een ‘spiegelei’, waarbij het eiwit was gemaakt van panna cotta en het eigeel bestond uit scheikundig bewerkt sinaasappelsap.

Slagroomtaart

De publieksprijs in het voortgezet onderwijs – bestaande uit een reusachtige slagroomtaart – ging naar de Einstein Class van Anna Maria van Schurman in Franeker. Hier kunnen leerlingen met autisme toch lessen volgen, omdat onderwijs en zorg hand in hand gaan. De jury beloonde de Einstein Class met een tweede prijs. Derde werd Talryk, school voor voortgezet speciaal onderwijs in Drachten, met een project om leerlingen via virtual reality kennis te laten maken met stageplekken.

In het primair onderwijs won basisschool De Mienskip in Buitenpost de tweede prijs met ‘de gezonde snoepwinkel’, waarbij onder meer aandacht is voor schoolfruit, zelfgemaakte sapjes en appelmoes. Derde werd basisschool De Oanset in Ried, voor het internationaliseringsproject In Omnibus Omnia Est (Alles is verbonden met alles).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland