Onderwijsinspectie doet aangifte tegen bestuurder Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp

Onderwijsinspectie doet aangifte tegen bestuurder scholengroep ANP

De Inspectie van het Onderwijs heeft aangifte gedaan tegen Misha van Denderen, bestuurder van de SvPO, de School voor Persoonlijk Onderwijs. Het Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp valt ook onder de SvPO.

De bestuurder zou ,,een of meerdere strafbare feiten hebben gepleegd”. De inspectie maakt voorlopig nog niet bekend waar het precies om gaat, maar zegt wel dat het te maken heeft met de huisvesting van de scholen „en de bijbehorende transacties”.

Het bijbehorende onderzoek zou volgende week openbaar worden, maar de bestuurder is naar de rechter gestapt om publicatie te voorkomen. De zaak zal 24 maart plaatsvinden.

Toelichting

De inspectie heeft de SvPO al langer in het vizier. Vorig jaar kwam de organisatie onder verscherpt toezicht te staan. De onderwijsinspectie constateerde al eerder dat SvPO 1,75 miljoen euro voor het de Friese vestiging inzette voor een nieuwe schoolgebouw in Hoorn. Dat kon niet door de beugel, aldus de inspectie. ,,Dit mag niet ten koste gaan van het onderwijs in Hurdegaryp’’, aldus de advocaat van de Onderwijsinspectie, tijdens een kort geding dat vorig jaar diende in Den Haag. ,,In een toelichting verwacht je dat het bestuur daar inzicht in heeft, maar dat geeft SvPO niet.’’

Op een SvPO-school zoals het Tjalling Koopmans College, zijn de klassen met zestien leerlingen kleiner dan op andere middelbare scholen. Ook de lestijden zijn met 85 minuten langer dan normaal. Het idee hierachter is dat docenten dan meer tijd en aandacht aan de leerlingen kunnen besteden.

Nieuws

menu