Lockdown op komst, een rondje langs Leeuwarder ondernemers: 'Hoe gaan we dit overleven?'

Kapster Jasmina. FOTO LC/ILONA DE VRIES

Nog voor bekend werd dat er vanaf vannacht (de nacht van maandag op dinsdag) een lockdown ingaat, namen verschillende ondernemers in Leeuwarden het initiatief om de zaak eerder te openen dan normaal.

Lees ook | Harde lockdown op komst: Nederland een maand op slot

Bij kapsalon Jasmina aan de Druifstreek gaan zowel de vaste als de mobiele telefoon continu over. Klanten proberen nog gauw een afspraak te maken voordat de zaak dicht moet. „Ik ben op maandag nooit open, maar nu kan het nog dus ik probeer zoveel mogelijk te knippen”, zegt kapster Jasmina. Ze houdt haar hart vast voor de persconferentie maandagavond over nieuwe coronamaatregelen, want de sluiting tijdens eerste golf is ze nog niet vergeten. „Opnieuw rijst de vraag; hoe gaan we dit overleven? Want de zaak was nog maar kort open toen corona kwam en we dicht moesten. En nu dus weer”, zegt Jasmina.

'Alles wat we nu nog kunnen meepakken, kunnen we meepakken'

Ook Margje Zwerver van de kaaswinkel aan de Nieuwe Oosterstraat is bezorgd over de mogelijke lockdown. Daarom besloot ze de winkel wel te openen maandag. „Alles wat we nu nog kunnen meepakken, kunnen we meepakken. Als we dicht moeten, dan zou ik niet weten waar ik met mijn kaas heen moet. Dan hebben we echt een groot probleem. En het is voor ons sowieso allemaal nieuw, want we hebben de zaak pas sinds deze maand overgenomen van de oude eigenaar”, zegt Margje.

De tekst gaat verder onder de foto.

Slechte timing

Voor de meeste ondernemers kon de timing van een lockdown niet slechter. Juist de periode rond kerst zorgt voor veel klandizie. Bijvoorbeeld bij woonwinkel Van Wini aan de Schrans. Daar probeert eigenaar Wini Bergsma nog gauw kerstspullen met korting te verkopen. „Ja die kerststerretjes verkoop ik in januari niet meer. Normaal ben ik dicht op maandag, maar ik zat thuis en het begon te kriebelen dus ik besloot wel open te gaan. Het is allemaal heel leuk wat ik heb, maar het is niet essentieel dus ik ga er van uit dat ik dicht moet”, vertelt Wini.

De tekst gaat verder onder de foto.

'Het zijn de beste weken van het jaar'

Iets verderop bij boek- en kantoorvakhandel de Friese Schrijfkamer is het erg druk. Er mogen maximaal zes klanten in de zaak en is de een nog maar net weg, dan komt de volgende klant alweer binnen. „Het is nu wel extremer qua drukte dan anders. Al is het natuurlijk wel een drukke tijd met kerstkaarten, agenda’s en cadeautjes”, vertelt eigenaar Janine Goinga. Ook deze winkel past de openingstijden aan. Klanten kunnen tot maandagavond 20:00 uur terecht. „We weten niet wat er gaat gebeuren en of we morgen open mogen dus daarom hebben we dit als alternatief bedacht. En dan vanavond maar horen wat er besloten wordt. Leuk is het niet. Het zijn de beste weken van het jaar.”

Blijf op de hoogte van al het nieuws rond corona in ons liveblog.

Nieuws

Meest gelezen