Onder een ton koop je (bijna) niks meer in Friesland

Wie in Friesland met een laag budget een huis wil kopen, heeft deze zomer nauwelijks keus. In de hele provincie staan momenteel slechts twaalf huizen te koop voor maximaal 100.000 euro.

Exterieur Riperwei Jutrijp.

Exterieur Riperwei Jutrijp.

Gekeken over een heel jaar (eind juli 2019 tot eind juli dit jaar) werden 84 huizen en 22 appartementen verkocht met een vraagprijs van hoogstens 100.000 euro. In 2017 was het aanbod in deze prijsklasse op huizensite Funda nog een stuk ruimer. Bijna 200 woningen telden we destijds.

In grotere steden en plaatsen stonden toen ook nog een redelijk aantal appartementen te koop voor onder een ton, bijvoorbeeld in de Tjaardaflat in Drachten of Roptastate in de Leeuwarder wijk Camminghaburen.

Vier appartementen

Ondertussen is het huidige aanbod aan goedkope appartementen teruggelopen naar welgeteld vier. De goedkoopste is te vinden in Oosterwolde waar een tweekamerappartement van 53 vierkante meter aan de Kuunderhof 65.000 euro moet kosten.

Twee hebben beide een vraagprijs van 99.500 euro. De eerste is een tweekamerappartement van 38 vierkante meter op de eerste verdieping van een van de Drachtster Tjaardaflats. Met balkon op het westen en een slaapkamer van 6 vierkante meter. In serviceflat Nijlânstate krijg je voor hetzelfde bedrag bijna twee keer zoveel ruimte (75 vierkante meter) en een balkon op het zuiden met uitzicht op passerende schepen op het Van Harinxmakanaal. Het is overigens geen woning voor een starter want de koper is verplicht om ook de zorg van Nijlânstate voor iets meer dan 1000 euro per maand af te nemen. Voor 22.000 euro minder staat in Leeuwarden ook een soortgelijk appartement te koop aan de Nijlânsdyk.

Goedkoop boven Dokkum

Langs de zeedijk in het noorden van de provincie waren in 2018 nog redelijk wat laaggeprijsde pareltjes te vinden. In Holwerd stonden acht huizen voor een ton of minder te koop en in Blije en Oosternijkerk ieder vijf.

Anno nu is er in de hele provincie minder te vinden dan twee jaar geleden in deze drie dorpen samen. Acht huizen staan te koop voor minder dan een ton. Al rekent Funda ook een lege kavel in Burdaard mee als woonhuis en een zeilschip in Harlingen. Van die acht zijn vier verkocht onder voorbehoud en op een is al een bod gedaan.

Om in een van deze huizen te trekken is enige klusvaardigheid wel een pre. Toch zijn de meeste aangeboden woonhuizen ook nu al wel bewoonbaar. Dat was twee jaar geleden anders. Toen moest aan bijvoorbeeld het goedkoopste huis van de provincie (een woninkje van 45.000 euro in Blije) echt veel gebeuren om er überhaupt in te kunnen wonen.

Dat moet bijvoorbeeld in een 120 jaar oud huisje in de schaduw van de kerk van Hallum, dat voor 85.000 euro te koop stond maar verkocht is onder voorbehoud. De tuin is behoorlijk verwilderd maar er zit nog een aardige badkamer en keuken in.

‘Serieuze opknapper’

Een goedkoop (89.000 euro) maar ook bijzonder huis aan de Riperwei in Jutrijp is onder bod. Volgens de makelaar, in het bijschrift op Funda, is het een ‘serieuze opknapper’. Zo zijn op de benedenverdieping de vloeren dusdanig verzakt dat ze onmiddellijk vervangen zullen moeten worden.

Tegelijkertijd is de woning prachtig gelegen met voor en achter uitzicht over de weilanden. En dat het nog vol zit met authentieke details uit bouwjaar 1860 zal veel bij veel liefhebbers ook het hart sneller doen kloppen. De makelaar is dan ook op zoek naar een koper die ,,de schoonheid van het achtergelegen uitzicht en potentie van de woning ook helemaal ziet’’.

Nog niet verkocht is een meer dan honderd jaar oud huis in Raerd dat een beetje achteraf op 124 vierkante meter eigen grond staat. Ook dit is een klushuis, vraagprijs 79.500 euro, dat in ‘een matige tot redelijke staat van onderhoud’ verkeert. Al zal dat volgens de makelaar kopers niet afschrikken. ‘Vis niet achter het net!’, waarschuwt hij op de verkoopsite.

25.000 euro extra

De enige andere woning onder de 100.000 euro die nog niet verkocht is, staat in Joure. Al is het de vraag of het hier nou echt om een huis gaat. Aan de Hobbe van Baerdstraat staat voor 99.500 euro een bedrijfsruimte te koop met een vergunning om deze om te bouwen tot een of twee starterswoningen. Daarvoor heb je ook wel twee rechterhanden nodig. En een behoorlijk budget.

Heeft het dan nog zin om het budget te verhogen met 25.000 euro? Niet echt. In dit segment staan op Funda vier huizen die nog niet onder voorbehoud verkocht zijn. Daaronder ook een nieuwbouwhuis in Sexbierum. Waarvoor je als koper wel heel handig moet zijn want bouwbedrijf Van Marrum verkoopt deze woningen met het ‘Sels oanpakke’-concept. Zij zetten de basis neer en als koper doe je zelf de afwerking.

Populair bij piepjonge starters

Willem Donker, voorzitter van de Friese afdeling van makelaarsvereniging NVM, ziet ook dat het goedkope aanbod in krimpregio’s sterk teruggelopen is.. ,,Als je nu door een dorp als Holwerd fietst, zie je nauwelijks meer leegstand.’’

Volgens Donker, die zelf een makelaardij in Heerenveen heeft, zijn de woningen populair bij jonge starters van vaak nog maar 21 of 22 jaar oud. Huren is voor hen geen optie vanwege lange wachtlijsten in de sociale woningbouw en hoge prijzen bij particuliere verhuurders. Zelf een beetje kunnen klussen of een handig familielid hebben, is wel een voorwaarde.

,,Goedkope maandlasten zijn voor hen doorslaggevend’’, zegt Donker. Woningen in het allerlaagste segment zijn in de grotere steden en plaatsen niet meer te vinden. ,,Dat maakt dorpen als Nes nu wel aantrekkelijk om te gaan wonen.’’ Voor de dorpen betekent het dat de leefbaarheid weer toeneemt, nadat jarenlang jongeren juist wegtrokken.

Meer aanwas, minder vertrek

Ook makelaar Lammert van der Kooi uit Dokkum ziet de ommekeer, zei hij dinsdag in de uitzending van LC Live. ,,In een plaats als Moddergat staan nog wat dure huizen te koop. Maar verder niks.’’ De prijzen stijgen bovendien flink. ,,De goedkoopste huizen zaten vroeger rond een ton, dat is nu al snel 130.000 tot 150.000 euro.’’

Volgens Van der Kooi is er meer aanwas, maar ook minder vertrek. ,,Jongeren blijven wat meer hangen omdat steden als Dokkum, maar ook kernen als Damwâld en Burgum steeds duurder worden.’’ Mensen die een paar jaar geleden voor weinig geld een klushuis kochten, blijven bovendien ook in deze dorpen wonen.

In een iets hoger segment hebben lokale kopers extra concurrentie van jonge gezinnen uit Brabant, die op de vlucht zijn voor fijnstof en drugscriminaliteit. ,,Ze zoeken een mooiere omgeving voor hun kinderen. Dat is echt een trend.’’ Volgens Van der Kooi speelt dit minder in grotere plaatsen en gaat het om mensen die relatief makkelijk nieuw werk vinden.

Gemiddelde huizenprijs

In Friesland wisselden huizen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld voor 247.000 euro van eigenaar. Dat is fors meer dan de gemiddelde huizenprijs in 2015 toen met 180.461 euro nog flink onder de twee ton. In 2017 kwam het gemiddelde daarboven en sindsdien zijn de prijzen alleen maar sneller gestegen. Van 201.430 euro in 2017 naar 216.116 euro een jaar later en 230.643 euro in 2019. Over een periode van vijf jaar is dat een prijsstijging van 33 procent.

Willem Donker, voorzitter van NVM Friesland, ziet die rappe prijsstijging als belangrijkste reden voor het snel slinkende aanbod van huizen onder de 100.000 euro. ,,Je ziet daar een hefboomwerking. Aan de onderkant gaat het harder dan bij huizen van rond de 600.000 euro.’’ Volgens Donker is er zeker sprake van prijsopdrijving.

Donker haalt zelf een voorbeeld uit Heerenveen, zijn eigen werkgebied, aan. ,,Een van mijn opdrachtgevers kocht voor 87.000 euro een huisje om te verhuren. Dat beviel minder dan gedacht dus anderhalf jaar later wilde hij er weer vanaf. Uiteindelijk is het voor 136.000 euro verkocht. Terwijl aan het huis verder niets gebeurd was.’’

Hele goedkope woningen zijn vooral onder begin-twintigers erg populair. ,,Het alternatief is huren. Als het ze al lukt om iets te vinden betalen ze zo 700 tot 800 euro per maand. Dat heb je niet aan maandlasten. En als je zelf of je familie een beetje handig is, kan je de kosten behoorlijk binnen de perken houden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Woningmarkt
Instagram