Onder de indruk van twee zonnepanelen en een stukje hout

Evenementen komen weer gestaag op gang. Zaterdag deden twintig teams van middelbare scholen in de Noordergracht in Franeker mee aan de Young Solar Challenge.

Jesse Havinga vaart op het onderdeel sprint met de zonneboot van Ulbe van Houten over de Noordergracht.

Jesse Havinga vaart op het onderdeel sprint met de zonneboot van Ulbe van Houten over de Noordergracht. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

,,Zo zien de leerlingen hoe ze duurzame energie kunnen toepassen, zo belangrijk.” Docent en begeleider van het leerwerkplein Harry Hoefakker vertelt aan de waterkant enthousiast waarom zijn school csg Ulbe van Houten uit St. Annaparochie voor het eerst meedoet aan de Young Solar Challenge, een Nederlandse scholencompetitie voor boten die varen op zonne-energie. ,,Een uitdaging.”

Het is begin van de middag heerlijk zonnig weer. Ideaal voor een zonnebotenrace zou je denken, maar Kiki Merkies had liever nog een beetje bewolking en wat regen gehad. ,,Voor het spelletje is dat leuker. Je moet dan allerlei berekeningen maken voor je race”, vertelt de projectleider van de Young Solar Challenge. Een Leeuwarder organisatie die de wedstrijden sinds 2014 houdt. Door corona was de laatste fysieke wedstrijd alweer twee jaar geleden.

Frou Sieuwke

Alle boten mogen met een volle accu beginnen, de kunst is zuinig met de energie om te springen, maar geen restjes over te laten. ,,Anders had je sneller gekund”, legt Merkies uit. Rik de Vries neemt voor Ulbe van Houten het eerste van de drie onderdelen voor zijn rekening, de time trial over negen kilometer. Over de Klei-route richting Dongjum. Na zeven kilometer houdt Frou Sieuwke (de boot is vernoemd naar de echtgenote van Ulbe van Houten) er ineens mee op. De derdeklasser moet gesleept worden naar de finish. ,,Ik dacht dat de accu leeg was, terwijl ik niet teveel gas had gegeven. Bleek er een relais (elektrisch onderdeel om stroom te schakelen, red.) los te zitten. Dat had ik zelf ook wel kunnen oplossen.”

Even verderop hangt Jelmer Kramer over een brugreling. Met zijn pet en op zijn klompen lijkt hij zo weggelopen uit een Kameleon-film. Hij moet straks achter het stuur van de zonneboot voor het onderdeel slalom, maar nu wordt hij volledig in beslag genomen door magneetvissen. ,,We hebben net een fiets gevangen!”

‘Echt een technische beleving’

Het team van het Drachtster Lyceum blijkt uiteindelijk de winnaar en gaat met nog één wedstrijd in september te gaan op kop van het klassement. Debutant Ulbe van Houten eindigt in de achterhoede, maar niemand die er om treurt. ,,We hebben nog zoveel te leren. We zijn pas in februari begonnen, dat moet eigenlijk al in september. We doen volgend schooljaar zeker weer mee”, vertelt Hoefakker. De groep zal dan groter zijn dan de huidige klas, weet hij al. ,,Twee zonnepanelen en een stukje hout, meer is het niet. Maar we hebben de boot geshowd in de hal van de school en dat maakt indruk. Die accu eronder en al die draden, dat fascineert de leerlingen. Echt een technische beleving.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Duurzaamheid