Onbemande drones komen pas eind volgend jaar naar vliegbasis Leeuwarden

. ANP

De komst van onbemande drones naar de Leeuwarder vliegbasis is uitgesteld tot het einde van volgend jaar. Dat werd bekend op Prinsjesdag.

De luchtmacht wil vier van die onbemande verkenningstoestellen, MQ-9 reaper, die vanuit Leeuwarden bediend worden. Die toestellen verzamelen elders op de wereld informatie, die dan in Leeuwarden geanalyseerd wordt. Er is nog discussie over of ze ook bewapend zullen worden.

Ze zouden, na eerder uitstel dat op Prinsjesdag 2015 bekend werd gemaakt, dit jaar komen. Er zijn al enkele tientallen mensen voor opgeleid, van het speciaal ervoor in het leven geroepen squadron 306. Mensen daarvan zijn nu al actief met het analyseren van beelden die andere toestellen maken.

De reapers komen nu eind 2021, zo werd dinsdag bekend. ,,Dit heeft puur met het materiaal te maken’’, aldus luchtmachtwoordvoerder Sidney Plankman. ,,De vliegtuigen zijn klaar, maar het gaat om de installatie van top-notch verkenningssystemen. De Amerikanen krijgen die eerst, dan komen wij. Daar zit de vertraging.’’

Er is komend jaar 11,5 miljard beschikbaar voor Defensie, zo blijkt uit de Miljoenennota. Daarvan wordt 280 miljoen gebruikt om geplande investeringen naar voren te halen en projecten sneller in gang te zetten, zoals het opknappen van de Bernhardkazerne in Amersfoort. Of die versnelling van projecten ook op de basis in Leeuwarden te merken zal zijn, kon een woordvoerder gisteren niet aangeven. Op de vliegbasis wordt al veel gebouwd, vanwege de omschakeling naar de F-35-straaljager.

Nieuws

Meest gelezen