Omstreden bomenkap in Franeker is van de baan

De omstreden bomenkap rondom het nostalgisch stukje Franeker langs het Dreeslaantje bij het gemeentehuis is van de baan.

Vanwege alle geuite zorgen besloot het college woensdagmiddag met inwoners en de gemeenteraad om tafel te gaan om nieuwe plannen te bedenken die wel draagvlak hebben.

De VVD Waadhoeke wilde volgende week een motie tegen de eerste plannen indienen. Ontstemde Franekers zouden massaal verschijnen tijdens de raadsvergadering. Een petitie is woensdagmiddag 1079 keer getekend.

In de eerste plannen zou een deel van de bomen in het Dreeslaantje moeten verdwijnen vanwege de aanleg van een park rond het vernieuwde gemeentehuis van Waadhoeke. Die heeft een moderne uitbouw gekregen, waarin de raadszaal gehuisvest is. Dat gebouw moet vanaf de rondweg beter zichtbaar worden, stelde het college.

De VVD vindt dat het laantje behouden moet blijven. Het is een geliefd ommetje. In de petitie wordt dit stadsdeel omschreven als ,,een nostalgisch stukje Franeker.’’ ,,Het is historisch erfgoed. Het Dreeslaantje is in 1900 aangelegd als zijnde een trambaan.’’ De opstellers van de petitie betreuren het dat dit stadsstukje nooit als gemeentelijkmonument is aangewezen.

De raadszaal wordt in de petitie omschreven als ,,dat witte aquarium tegen het gemeentehuis.’’ Volgens de tegenstanders betreft de kap 30 meter bomen, tot voorbij de ingang van het Dreeslaantje.

Nieuws

menu