Officier: 'Een wonder dat slachtoffer Dokkum poging moord overleefde'

FOTO DE VRIES MEDIA

De Ferwerter die verdacht wordt van poging moord op een vrouw uit Dokkum, in de nacht van 26 op 27 april, moet voor observatie naar het Pieter Baan Centrum. Officier van justitie Roelof de Graaf noemt het een wonder dat de vrouw het heeft overleefd.

In de woning van de vrouw (29) was brand gesticht. Om drie uur ’s nachts werd een buurmeisje wakker omdat ze last kreeg van de rookontwikkeling. Haar ouders waarschuwden politie en brandweer. Ter plekke zag de politie bloed onder de achterdeur van de garage naar buiten stromen. In de garage troffen ze de vrouw, zittend, in shock en met zwaar letsel aan haar hoofd. In het UMCG bleek dat ze drie schedelfracturen had en dat de hersenen open lagen.

In de slaapkamer en op de trap werden bloedsporen gevonden en van de kamer naar de keuken en uiteindelijk de garage liep een zogenaamd sleepspoor van bloed. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat de 34-jarige verdachte de vrouw eerst met een scherp voorwerp mishandelde en aan de haren naar de garage sleepte om vervolgens de woning in brand te steken. ,,De bank heeft waarschijnlijk urenlang gerookt’’, zei officier van justitie Roelof de Graaf dinsdag tijdens een pro-formazitting. ,,De hele woning was zwart.’’ Het 3-jarige dochtertje van de bewoonster werd met rookschade aan de longen naar het ziekenhuis gebracht.

Pieter Baan Centrum

De Graaf noemde het ,,echt een wonder’’ dat de vrouw dinsdag weer in staat was om, via een videoverbinding, de zitting te volgen. Ze kampte met geheugenverlies en had zelf de verdachte niet als dader aangewezen. Zelf ontkent de man elke betrokkenheid bij de ten laste gelegde feiten. Tijdens het onderzoek zijn geen andere verdachten in beeld gekomen. De verdachte geeft het slachtoffer de schuld van alles wat hem nu overkomt, stelde de officier, ,,maar vervolgens geeft hij daarbij geen uitleg.’’

Volgens De Graaf roept de houding van de verdachte tijdens de verhoren zoveel vragen op dat een grondige observatie bij het Pieter Baan Centrum noodzakelijk is. Bij ambulant onderzoek zou de verdachte te veel gelegenheid hebben om controle uit te oefenen en te manipuleren. ,,Die regie is hij kwijt.’’

De verdachte had een buitenechtelijke relatie met het 29-jarige slachtoffer. Die nacht hadden ze nog berichten uitgewisseld via Telegram, maar op een gegeven moment reageerde de vrouw niet meer. ,,Toen is het los gegaan’’, aldus De Graaf. Toen de politie later die nacht bij het huis van de verdachte arriveerde, kwam de man net aanrijden. In zijn auto werden glasscherven aangetroffen die volgens het OM uit de kapotte garagedeur kwamen. In een park nabij de twee-onder-een-kap van de vrouw werden enkele weken later handdoeken en een mes aangetroffen.

Stalking

Volgens het Openbaar Ministerie stalkte de verdachte de vrouw al wekenlang. Zo’n 130 berichtjes werden onderschept. Volgens advocaat Eva Bakx kwam het initiatief van beide kanten: ,,Ze konden elkaar niet loslaten.’’ Zij vroeg de rechtbank drie getuigen te laten horen door de rechter-commissaris: de vader en de broer van de verdachte en een kennis. Tevens bepleitte ze opheffing van de voorlopige hechtenis. ,,Er is geen begin van wettig bewijs dat hij de hem verweten handelingen heeft verricht.’’ Ook zag Bakx de noodzaak niet in van observatie door het PBC.

Uit eerder onderzoek door een psycholoog en een psychiater bleek dat geen sprake was van psychotische problematiek. Wel zouden narcistische en vermijdende trekken deel zijn van de persoonlijkheid van de verdachte. Zelf verklaarde hij aanvankelijk tijdens de zitting mee te zullen werken aan een onderzoek in het PBC, maar later kwam hij daar op terug. Hij verklaarde erg verdrietig te zijn over de situatie, maar drong er wel bij de drie rechters van de meervoudige kamer op aan hem vrij te spreken. ,,Mijn gezin en ik hebben er veel last van. Mijn vrouw en vier kinderen missen mij ontzettend. We hebben elkaar hard nodig. Bovendien ben ik kostwinner met een goede vaste baan.’’

Na kort beraad concludeerden de rechters dat er genoeg redenen waren om de voorlopige hechtenis voort te zetten. Met het OM vonden ze observatie in het PBC noodzakelijk. ,,U wordt verdacht van ernstige feiten en de rechtbank wil een zo volledig mogelijk beeld van u als verdachte’’, stelde rechter-voorzitter Jolanda Lootsma. Ten slotte bepaalde de rechtbank dat de door de advocaat aangedragen getuigen door de politie moeten worden gehoord.

Nieuws

menu