Obesitas-centrum Leeuwarden opereert dit jaar bijna 1000 patiënten

Bariatrisch chirurg Marloes Emous.

Steeds meer mensen met ernstig overgewicht (obesitas) krijgen een maagverkleinende operatie bij het obesitascentrum in het MCL in Leeuwarden. Het centrum koerst dit jaar af op 950 operaties.

Dit maakte chrirurg Marloes Emous zaterdagmiddag bekend op een symposium over obesitas in het MCL. Het Centrum Obesitas Noord-Nederland, dat gevestigd is in het Leeuwarder ziekenhuis, opereerde vorig jaar nog 850 zwaarlijvigen .

Het MCL is de enige plek in Noord-Nederland waar mensen met overgewicht een gastric bypass (maagomleiding) kunnen krijgen. Volgens Emous, gespecialiseerd in dit soort ingrepen, weerspiegelt de groei van het aantal operaties hoe groot het probleem is. ,,Dit is misschien nog maar het topje van de ijsberg.”

Groningen en Drenthe

Vooral vanuit Oost-Groningen en Oost-Drenthe, de regio’s met de het hoogste obesitascijfers van het land , weten patiënten Leeuwarden steeds beter te vinden, zegt Emous. Daarnaast lijken zorgverzekeraars zich soepeler op te stellen bij het vergoeden van de kosten. ,,Daarbij speelt dat er vaak veel gezondheidswinst is te behalen voor deze patiënten. Dat zorgt weer voor een daling van andere maatschappelijke zorgkosten.”

Nieuws

menu