OM: snelwegblokkade en verhinderen demonstratie strafbaar

FOTO ANP

FOTO ANP

De blokkade van drie bussen van anti-Zwarte Piet-demonstranten had ,,tot doel het verhinderen van de demonstratie in Dokkum, het middel was het blokkeren van de snelweg, beide zijn strafbaar''.

Dat stelt het Openbaar Ministerie vrijdagochtend tijdens de vierde zitttingsdag van het blokkade-proces. De zaak gaat volgens het OM niet om wat je van zwarte piet vindt, maar vooral over de vrijheid van meningsuiting. ,,Die vrijheid geldt ook voor de ander.''

Namens het OM nemen afwisselend Officier van Justitie (OvJ) Peter van der Spek en OvJ Inge Schepers het woord. Na een korte pauze volgen in de tweede helft van de ochtend de individuele eisen van de 34 verdachten.

Het OM toonde eerst filmfragmenten van de blokkade en van een eerdere blokkade die dag op de A6. Daarop zijn verschillende verdachten herkenbaar in beeld te zien en zijn dreigende situaties te zien.

Politie

Het OM vindt dat de politie goed heeft gehandeld tijdens de blokkade. ,,Vier agenten troffen bij aankomst tientallen mensen aan die lijnrecht tegenover elkaar stonden." De agenten kregen de opdracht om de orde te handhaven en te wachten op de ME, aldus de officier van justitie. ,,Het is te danken aan de politie dat zich geen grootschalige confrontaties hebben voorgedaan."

Boetefonds

De officier is ook ingegaan op het onderzoek naar de verdachten. Zij konden worden verhoord dankzij door de politie gemaakte foto's ter plekke, Facebook-profielen en onderzoek naar hun mobiele telefoons waarop een besloten appgroep voor deelnemers aan de actie werd aangetroffen. In deze groep werd onder meer gesproken over een boetefonds voor wanneer het zou uitdraaien op strafrechtelijke vervolging. ,,Zij waren zich dus bewust van de overtredingen."

Vlam in de pan

De blokkade was naar het oordeel van het OM geen demonstratie, zoals de verdachten zeiden, omdat er strafbare feiten bij werden gepleegd en het doel niet was een mening te uiten. Bovendien was sprake van een dreigende, grimmige sfeer, waarbij ,,de vlam in de pan had kunnen slaan''. ,,Het is maar goed dat de betogers in de bussen zijn blijven zitten.''

Later vandaag krijgen advocaten Tjalling van der Goot en Barbara Klunder het woord. Daar gaat het OM weer op reageren. Het laatste woord is voor de verdachten.