OM neemt onderzoek naar dodelijk ongeval machinefabriek over

Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar het dodelijk ongeval bij machinefabriek Douna waarbij in mei twee mensen omkwamen.

Een werknemer en hulpverleners bij de ingang van Douna Machinery in Leeuwarden op de dag van het fatale ongeval, 17 mei 2018. FOTO ANTON KAPPERS

Een werknemer en hulpverleners bij de ingang van Douna Machinery in Leeuwarden op de dag van het fatale ongeval, 17 mei 2018. FOTO ANTON KAPPERS FOTO ANTON KAPPERS

De arbeidsinspectie heeft het onderzoek naar het ongeval in het metaalbedrijf aan de Hidalgoweg in Leeuwarden overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), aldus advocaat Lucas Kruiswijk die één van de slachtoffers bijstaat. Het OM heeft dat bevestigd en stelt eerst een deskundige aan waarna de verhoren zullen starten.

Op basis van de uitkomst besluit het OM wie als verdachte wordt aangemerkt. Het speciaal parket van het OM dat hiermee is belast, zegt nog enige maanden nodig te hebben voor het onderzoek helemaal is afgerond.

Beschermende middelen

Het ongeval vond plaats in de machinefabriek Douna waar een testopstelling stond van een pomp van Mokveld Valves uit Gouda. Mokveld Valves is gespecialiseerd in hogedrukafsluiters die worden gebruikt bij de winning en het transport van olie en gas. Het onderzoek werd in handen gelegd van de Arbeidsinspectie. Die heeft nu haar conclusies getrokken.

„De nabestaanden hebben uit het onderzoek vernomen dat bij de testopstelling geen gebruik is gemaakt van beschermende middelen die wel in het bedrijf aanwezig zouden zijn. Naar ik begrepen heb, gaat het om schermen. Bij het testen hadden de medewerkers achter de schermen moeten staan, zodat de klap bij een calamiteit kon worden opgevangen”, aldus Kruiswijk.

Aansprakelijkheid

Bij het ongeluk kwamen een 58-jarige man uit Wilnis en zijn 45-jarige collega uit Lopik om het leven. Zij waren als technisch tekenaar en ontwerper aanwezig bij de test die eindigde in het uit elkaar spatten van de pomp. Kruiswijk vertegenwoordigt de weduwe van de man uit Lopik. Zij is mindervalide en heeft de werkgever Mokveld aansprakelijk gesteld.

Het bedrijf heeft formeel nog geen aansprakelijkheid geaccepteerd, maar Kruiswijk heeft goede hoop dat met de schaderegeling binnenkort een start gemaakt kan worden.

„De regeling moet voorzien in een vergoeding van de financiële schade die het gezin heeft geleden en zal lijden. Daarnaast moet de weduwe gecompenseerd worden voor de extra hulp die zij nodig heeft, omdat zij rolstoelgebonden is. Haar man was de belangrijkste mantelzorger.”

Zorgvuldig onderzoek

Kruiswijk: „Dit is gelukkig geen dagelijkse kost voor de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie. Het is van belang dat er zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek wordt verricht.”

De familie zegt vooral grote moeite te hebben met het feit dat Douna en Mokveld steeds naar elkaar wijzen voor de schuldvraag en aansprakelijkheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland