OM eist zes jaar cel voor 'uitlokking' Tesla-branden in Joure van werfbaas en handlanger

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zes jaar cel geëist voor twee verdachten die tot twee keer toe, in maart en april 2018, opdracht zouden hebben gegeven tot het in brand steken van de Tesla’s van advocate Cynthia Grondsma uit Joure. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan ‘uitlokking’ vindt het OM.

Volgens het OM hebben de verdachten, een 38-jarige inwoner van Goingarijp en een 55-jarige Burgumer, begin 2018 een 34-jarige man uit Noordwolde opdracht gegeven de Tesla van de advocate in brand te steken. De advocate was indertijd curator bij het faillissement van de CMS-werf in Leeuwarden, waar de man uit Goingarijp mede-eigenaar van was. Gedurende de afwikkeling van het faillissement zou de relatie tussen de curator en de werfeigenaren steeds grimmiger zijn geworden.

Het OM beschouwt de man uit Goingarijps als de opdrachtgever, de Burgumer zou als tussenpersoon hebben gefungeerd. Beide mannen ontkenden in alle toonaarden. De man uit Noordwolde had ook steeds volgehouden dat hij niets met de brandstichtingen te maken had, tot en met zijn veroordeling in maart vorig jaar. Hij kreeg van de rechtbank drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Tijdens een pro-formazitting in hoger beroep, in augustus vorig jaar, gaf de man ineens openheid van zaken.

Tot twee keer toe opdracht gekregen

Hij vertelde het gerechtshof dat hij tot twee keer toe opdracht had gekregen om de Tesla’s van de Jouster advocate in brand te steken. De tweede keer was nodig omdat het bij de eerste brand aanvankelijk leek te gaan om een technisch mankement. Hij moest het duidelijk laten lijken op opzettelijke brandstichting. Voor de brandstichtingen zou hij 3000 euro hebben ontvangen.

De man uit Noordwolde beweerde dat hij uit de school klapte omdat hij zich in de steek gelaten voelde door de andere verdachten. Hij had verwacht dat hij financieel ondersteund zou worden. En hij erkende dat hij geen trek had in een langdurig tbs-traject. In een brief aan de Burgumer zou hij zijn grieven hebben verwoord en zou hij hebben geschreven dat hij zijn „centen” wilde hebben en anders de zaak zou verraden. Kort nadat de man bij het hof had verklaard werden de Goingarijpster en de Burgumer opgepakt. Sindsdien zitten ze vast.

Volgens Jan-Hein Kuijpers, advocaat van de man uit Goingarijp, staat de man uit Noordwolde bekend als een brandstichter en een notoire leugenaar. „Hij heeft in zijn eigen zaak bewezen dat hij er geen enkele moeite mee had om een loopje met de waarheid te nemen”, aldus Kuipers. De raadsman vond dat zijn cliënt moest worden vrijgesproken.

Officier van justitie Peter van der Spek noemde het in brand steken van de auto’s van de advocate „een ondermijning van de rechtsstaat”. Volgens Van der Spek had de man uit Noordwolde, behalve dat hij er geld mee kon verdienen, geen enkel motief om uit eigen beweging de Tesla’s in brand te steken. Er was volgens Van der Spek sprake geweest van „een enorme gevaarzetting” bij de branden. De Tesla’s stonden beide keren op nog geen meter van de woning van Grondsma. De advocate en haar kinderen lagen op bed, ze sliepen al. Als Grondsma niet wakker was geworden van het autoalarm dan had het volgens de officier veel erger kunnen aflopen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

menu