OM eist drie jaar cel vanwege verkrachting door ex-taxichauffeur Damwâld

Drie jaar cel heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist tegen een voormalig taxichauffeur die een zwakbegaafde klant op 9 maart vorig jaar zou hebben verkracht.

De vrouw was die avond bij een vriendin in Leeuwarden geweest en werd per taxi teruggebracht naar huis, een woonvorm in Heerenveen. Aan een begeleidster vertelde de vrouw bij aankomst direct wat er was gebeurd. De 53-jarige taxichauffeur zou seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt en de auto omstreeks kwart over tien geparkeerd hebben op een parkeerplaats bij een benzinestation ter hoogte van Akkrum.

Onderbroek

Daar zou hij zijn geslachtsdeel hebben getoond om het vervolgens weer weg te stoppen. Daarna zou hij er bij de vrouw op aan hebben gedrongen dat ze haar onderbroek uit moest doen. Toen ze dat had gedaan begon hij haar te vingeren, aldus het slachtoffer. ,,Ik heb niks gezegd’’, verklaarde ze bij de politie, ,,want hij kan je ook dood maken.’’ Pas toen ze had gezegd dat ze naar huis wilde, zou de chauffeur opgehouden zijn.

De verdachte zei zich ,,absoluut niet’’ in het verhaal te herkennen. Het was volgens hem een rustige rit geweest waarbij ze amper met elkaar spraken. Hij zou haar zowel in als uit de hoge bus hebben geholpen omdat ze slecht ter been was. Wel was hij even bij de benzinepomp gestopt maar alleen omdat de vrouw zou hebben gezegd dat ze zich niet lekker voelde. Hij vreesde naar eigen zeggen dat ze in de taxi zou gaan overgeven. ,,Als ik ergens niet tegen kan is het wel kots in de auto.’’

DNA

Bij een inwendig onderzoek werd volgens officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppelo enig DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen. Dat ondersteunt de verklaring van de vrouw, stelde de officier. ,,Uiterst belastend.’’ Ook vond hij het opvallend dat de Damwâldster een donkere plek achter het pompstation uitkoos om te stoppen. ,,Ik heb de indruk dat hij glashard zit te liegen’’, zei de officier.

Volgens de verdachte en zijn advocaat Thirza Overes was er lichamelijk contact geweest tijdens het in- en uitstappen. Zij stellen dat de vrouw het dna-materiaal wel zelf moet hebben ingebracht, mogelijk tijdens een toiletbezoek. Na het voorval besloten de Damwâldster en zijn werkgever het arbeidscontract te beëindigen.

Uitspraak: 11 september.

Nieuws

menu