O o Den Haag | Habtamu de Hoop is in de historie op twee na de jongste

O, o Den Haag. ILLUSTRATIE LC

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: Friesland houdt een reputatie hoog met het afleveren van jonge Tweede Kamerleden.

Habtamu de Hoop uit Easterein is na zijn installatie op 31 maart in Den Haag de benjamin van de Tweede Kamer. Tenminste, als een lager geplaatste partijgenoot met meer dan 17.200 voorkeurstemmen hem niet van zijn negende plekje stoot.

Lees ook | PvdA’er Habtamu de Hoop is met zijn 22 jaar vastbesloten te slagen als landelijk politicus

Het aantreden van De Hoop is ook in historisch opzicht een bijzonderheid; hij wordt het op twee na jongste Tweede Kamerlid aller tijden. Wie de ranglijst bekijkt ziet dat er een grote toekomst voor hem ligt. En: dat Friesland een reputatie heeft hoog te houden.

Oud-Leeuwarder Farshad Bashir blijft namelijk te boek staan als de allerjongste. Bashir was twintig jaar en 0 maanden toen hij in 2008 namens de SP in de Tweede Kamer werd beëdigd. Hij had in Leiden fiscaal recht gestudeerd en studeerde later wis- en natuurkunde in Groningen. In Leeuwarden was hij gemeenteraadslid. Bashir stond in Den Haag bekend als jong en energiek, maar zegde de Haagse arena na twee periodes vaarwel en werd zelfstandig belastingadviseur.

Derde plaats

De nummer twee op de ranglijst der jongsten is Manja Smits, een Groningse en ook van de SP. Zij was bij haar aantreden in 2008 22 jaar en 10 maanden. Smits vertrok in 2013 wegens ziekte en nam in 2014 formeel ontslag.

PvdA’er De Hoop stoomt met zijn 22 jaar en 11 maanden op naar de derde plaats. Hij stoot partijgenoot Sharon Dijksma van het brons. Dijksma was bij haar aantreden in 1994 exact 1 maand ouder. Zij kwam ver: ze werd drievoudig staatssecretaris, wethouder van Amsterdam en is nu, 49 jaar jong, burgemeester van Utrecht.

Daarna volgen Jesse Klaver (bij zijn aantreden in 2010 24 jaar en 1 maand), Camiel Eurlings (1998: 24 jaar en 8 maanden) en Martijn van Dam (2003: 24 jaar en 11 maanden).

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd om Tweede Kamerlid te worden is in Nederland achttien jaar. Lange tijd moest een Tweede Kamerlid minstens dertig jaar oud zijn om een woordje te mogen doen in het parlement. In de vorige eeuw voerde de Groningse sociaaldemocraat Kornelis ter Laan 66 jaar lang de ranglijst aan. Hij werd in 1901 geïnstalleerd toen hij 30 jaar en 2 maanden oud was. ‘Knelis’ was een bekend pleitbezorger van de Groningse taal en cultuur. In Appingedam werd een school naar hem vernoemd.

In 1963 werd de vereiste leeftijd tijdens een grondwetsherziening verlaagd naar 25 jaar. En wie was de eerste die daarvan profiteerde? Hans Wiegel, het orakel van Leeuwarden. Wiegel was de 25 jaar gepasseerd toen hij in 1967 zijn entree maakte als Tweede Kamerlid namens de VVD. Hij schopte het tot minister, vicepremier én tot Fries commissaris der Koningin. In 1983 werd de minimumleeftijd verder omlaag gebracht naar 18 jaar.

Een eervolle vermelding blijft er voor CDA’er Sander de Rouwe. Deze huidig gedeputeerde van Fryslân belandde in maart 2017 in het Nederlandse parlement. Hij gold met zijn 26 jaar als jonkie en was die kabinetsperiode het één na jongste Tweede Kamerlid. Tofik Dibi van GroenLinks was destijds met ook 26 jaar net iets jonger. De voorbije periode ging de eer naar D66’er Rens Ramaekers. Hij was bij zijn installatie 25 jaar.

Niets te vrezen

Voor Habtamu de Hoop, die na het tellen van voorkeurstemmen de eer van de jongste haast niet meer kan ontgaan, had het ook anders kunnen lopen; Rebekka Timmer uit Hilversum zat hem op de hielen. Timmer stond derde op de lijst van BIJ1 en is pas 22 jaar geworden. Als de partij van Sylvana Simons woensdag geen 1 maar 3 zetels had behaald, was Timmer de komende kabinetsperiode het jongste Tweede Kamerlid geweest.

Ondanks alles hoeft Farshad Bashir niet te vrezen. Die houdt zijn record nog even stevig vast.

saskia.van.westhreenen@lc.nl

Nieuws

menu