Nu ganzen, maar al eerder pony's en stierkalfjes op menu festival

Welcome to The Village-koe Janneke.

Al vanaf de eerste editie is eten een belangrijk onderdeel van het Welcome to The Village-festival in de Groene Ster in Leeuwarden. Dit jaar serveert WTTV ganzenkroketten, maar pony's en een eigen koe stonden al eerder op het menu.

Controversieel was de slacht van de eigen koe Janneke in 2015 . Het festival - dat nauw samenwerkt met chef-kok WIllem Schaafsma van restaurant Eindeloos, Proefverlof en De Bak in de Blokhuispoort - wilde daarmee een statement maken over bewust gebruik van dieren.

De editie erna kwam 'mannenvlees' op het menu : geen grote stoere steaks van de barbecue, maar stierkalfjes. Dit was om de geringe waarde van mannelijke dieren in de voedselindustrie aan de kaak te stellen.

Minder omstreden was dat tijdens de tweede editie dat de groenten die uit eigen tuin kwamen. Daarvan werd onder meer 'sipelsop' gemaakt.

Pony's

Vorig jaar stuntte het festival met drie pony's die waren verwerkt tot biefstukken, stoofvlees en saucijsjes .

,,Ons festival gaat heel erg over lokale identiteit, het met elkaar doen, en kwaliteit. Dat zit hem in de muziekprogrammering, in de locatievormgeving en ook in het eten'', zei festivaldirecteur Sjoerd Bootsma tegen de Leeuwarder Courant al in 2014 . Welcome to The Vilage kent daarom een speciale foodprogrammeur.

Bier

Met Baaiduinen heeft WTTV een restaurantlocatie op het festivalterrein. Daar is ook stamcafé 'De Markies' te vinden met speciaalbieren. In 2015 werd een proeverij gehouden om een biersoort te kiezen die als festival-speciaalbier uit de tap zou vloeien. Dat werd de IPA Kroelebaai, gebrouwen in Aldtsjerk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Welcome to The Village