Noorwegen overweegt euthanasie voor walrus Freya die vorig jaar bij Harlingen en Schiermonnikoog rondzwom

Walrus Freya in Noorwegen. FOTO TWITTER/ONDERZEEDIENST KONINKLIJKE MARINE

Walrus Freya, die vorig jaar bij Harlingen en Schiermonnikoog rondzwom, wordt mogelijk geëuthanaseerd, dat zegt een Noorse regeringsfunctionaris. Het beest trekt veel publiek in Oslo en dat houdt niet voldoende afstand van Freya. Ze vormt daardoor een gevaar voor mensen en voor zichzelf.

De 600-700 kilo wegende walrus Freya werd beroemd toen ze in oktober een onderzeeër van de Nederlandse Koninklijke Marine uitkoos om op te zonnen. De Marine was grote fan van de nieuwe mascotte. In Oslo zijn mensen mensen minder enthousiast, daar beschadigde ze meerdere boten. Ook trekt het beest zoveel bekijks dat het een gevaar vormt voor zichzelf en mensen. Een woordvoerder van visserijbedrijven zegt tegen The Guardian dat euthanasie daarom wordt overwogen.

Na haar optreden in de Nederlandse Waddenzee in oktober, tripjes naar Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, kwam ze in juni aan in Noorwegen.

‘Mensenlevens in gevaar’

Net als in Nederland, trekt het beest in Noorwegen ook hordes mensen. Alleen negeert het publiek daarbij de adviezen van de lokale overheid en komen mensen te dichtbij het dier. ,,Dat brengt mensenlevens in gevaar”, aldus de woordvoerder.

Walrussen komen normaal gesproken voor in het noordpoolgebied, maar Freya vertoeft liever zuidelijker.

Nieuws

menu