Noorderlingen passen vakantieplannen massaal aan in verband met corona

We kunnen nog steeds reizen in Europa, maar er gelden wel allerlei beperkingen door de coronacrisis.

Inwoners van Noord-Nederland zijn deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Maar 14 procent gaat op vakantie naar het buitenland deze zomer, normaal gesproken is dat 60 procent. Dat blijkt uit het Lifelines-onderzoek van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd is de tweede en derde week van juli, blijkt ook dat slechts 1 procent van de mensen kiest voor het vliegtuig. Ook steunt 84 procent van de Noorderlingen nieuwe lockdownmaatregelen als de tweede coronagolf uitbreekt.

70 procent van de ruim 30.000 deelnemers heeft hun vakantieplannen gewijzigd vanwege de coronacrisis. Van de respondenten gaat vrijwel niemand op reis buiten de EU of naar landen met code oranje.

Aansluitend bij de cijfers van het RIVM van deze week verwacht 78 procent van de inwoners in Noord-Nederland dat de pandemie langer duurt dan dit jaar. 67 procent verwacht een tweede coronagolf. Mocht deze komen dan heeft 89 procent de voorkeur voor een lockdown, waarbij door velen gepleit wordt voor een regionale lockdown en ander beleid voor ouderen en kwetsbaren. Wanneer er een vaccin is, geeft 7 procent aan zich niet te willen laten vaccineren.

Nieuws

Meest gelezen