De verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer begint in het Noord-Nederland: kijk hier op 8 februari naar het Noordelijk lijsttrekkersdebat

Noordelijk Lijsttrekkersdebat

De drie noordelijke provincies trappen op maandag 8 februari de Tweede Kamerverkiezingen af met het Noordelijk Lijsttrekkersdebat.

Het wordt georganiseerd door de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe en inhoudelijk verzorgd door de redacties van de Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden.

Voor het Noordelijk Lijsttrekkersdebat zijn kopstukken van de acht grootste partijen uitgenodigd. Het wordt ‘s middags gehouden van half vier tot vijf uur en is rechtstreeks te volgen via de digitale kanalen van de dagbladen.

Belangrijke thema’s zijn de gevolgen van de coronapandemie, de spanningen in de samenleving, de impact op de gezondheidszorg, vervoer (Lelylijn), de leefbaarheid op het platteland, de toekomst van de Waddeneilanden, gelijke kansen voor jongeren, en duurzame landbouw. Ook de energiewinning komt aan de orde: kiezen we voor gas, wind, groene waterstof of kernenergie?

Videofragmenten

Tijdens het debat spreken de inwoners van Fryslân, Groningen en Drenthe zich via videofragmenten over stellingen uit. Ze mogen ook vragen stellen aan de politici. In de aanloop naar 8 februari besteden de kranten hier aandacht aan met eigen verhalen.

Het debat zelf wordt coronaproof en zonder publiek gehouden. Presentatoren zijn Eelco Bosch van Rosenthal, presentator van Nieuwsuur en opgegroeid in Groningen, en Welmoed Sijtsma, journalist van Omroep WNL en presentator van Op1. Sijtsma komt uit Leeuwarden.

Commissaris Arno Brok, voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, is ,,optein’’ meldt hij ,,dat de listlûkers it Noarden serieus nimme en yn dizze drege tiid mei de regio’s yn petear wolle oer de takomst’’.

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd het Noordelijk Lijsttrekkersdebat in Groningen gehouden. De uitvoering was destijds in handen van de drie regionale omroepen.

Kijk maandag 8 februari vanaf 15.30 uur naar het debat via www.lc.nl/debat .


Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Noordelijk lijsttrekkersdebat
Nationale politiek