Noorden steekt geld in proeven met zelfrijdende voertuigen

ANP

Zelfrijdend vervoer kan helpen om op het platteland openbaar vervoer te houden, denken de noordelijke provincies. Ze beginnen met proeven.

Friesland, Groningen en Drenthe stoppen er elk 100.000 euro in. Ze willen samenwerken met vervoerbedrijf Arriva in Heerenveen. Het Provinsjehûs verwacht niet dat dit jaar in Friesland al zelfrijdende wagens de weg opgaan.

Experimenten moeten uitwijzen in hoeverre autonoom rijdende voertuigen in te passen zijn in het openbaar vervoer en wat de kosten ervan zijn.

Van voordeur tot bushalte

Gedeputeerde Johannes Kramer noemt concreet het traject tussen de eigen voordeur van de passagier en de dichtsbijzijnde bushalte als mogelijk geschikt voor geautomatiseerd verkeer.

Als zelfrijdende wagens dat gat kunnen vullen, helpt dat de provincie om haltes vanuit de dorpen naar de doorgaande provinciale wegen te verplaatsen. Bussen hoeven dan minder afslagen te nemen naar de dorpen.

Voor passagiers in streekbussen maakt dat de ritten korter en daardoor aantrekkelijker, is de gedachte. Friesland werkt daar al mee tussen Leeuwarden en Dokkum en tussen Stiens en Holwert.

Experimenteren op waddeneilanden

Proeven moeten uitwijzen hoe het zit met de veiligheid en of er aanpassingen nodig zijn aan wegen.

De provincie vindt vooral de waddeneilanden geschikt om te experimenteren. Het is er relatief niet druk op de weg, maar er zijn wel veel passagiers die zo aan nieuwe vormen van vervoer kunnen wennen.

Nieuws

menu