Noorden staat bij Brusselse geldpotten met neus vooraan

Europarlementariër Esther de Lange met rechts van haar Lambert van Nistelrooij, Jetta Klijnsma en Matthijs van Miltenburg, woensdagavond in de Brusselse bibliotheek Solvay.

De Europese structuurfondsen lijken voor Friesland, Groningen en Drenthe veiliggesteld. De regio staat in elk geval met de neus vooraan.

Dat bleek woensdagavond tijdens een grote verkiezingsaftrap van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in Brussel.

Voor de zomer waren er grote zorgen over de periode na 2020. Met de uittreding van Groot-Brittannië en een mogelijk lagere afdracht van Nederland aan Brussel zouden de potten met structuur- en investeringsgeld - tussen 2007 en 2013 ging het om 165,5 miljoen euro - uit het zicht raken.

Die angst is vrijwel weg. Onder aanvoering van de Drentse commissaris Jetta Klijnsma deed SNN gisteravond nog eens een klemmende oproep tot behoud.

In goede aarde

Het offensief valt in goede aarde, zei Europarlementariër Esther de Lange (CDA). Het Noorden zet bij de verdeling van nieuw structuurgeld in op de speerpunten energietransitie, innovatieve landbouw en circulaire economie.

Volgens De Lange zijn dat bij uitstek bovenregionale ontwikkelingen die het goed doen in Europa. ,,Wil je afhankelijk blijven van Poetin als het om de verwarming gaat, of zoek je naar nieuwe energie? Daar heeft heel Europa belang bij.’’

In het verleden ging structuurgeld wel eens naar minder majeure projecten. De Lange: ,,We moeten kritisch kijken wat we met de fondsen gaan doen. Maar dit ziet er goed uit.’’

Brusselse bibliotheek

Op de bijeenkomst, in de historische Brusselse bibliotheek Solvay, waren tal van wethouders, gedeputeerden en politici aanwezig. Klijnsma overhandigde de noordelijke wensen aan Europarlementariërs De Lange, Lambert van Nistelrooij (ook CDA) en Matthijs van Miltenburg (D66). ,,Nergens wordt de noodzaak voor energietransitie zo gevoeld als in Noord-Nederland.’’

Eind mei zijn de Europese verkiezingen. De meeste partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s bijna klaar. Noord-Nederland (‘Wij zijn de economie van de toekomst’) was in Brussel de eerste regio die aan de deur klopte. Dat past bij het grotere zelfbewustzijn dat zij wil uitstralen, zei Klijnsma. ,,Ik ben beretrots.’’

Wat de Europarlementariërs betreft kan er nog steeds een tandje bij. De Lange: ,,Als één regio in de wereld het kan, dan zijn jullie het. Wees niet te bescheiden!’’ En D66’er Van Miltenburg: ,,Jullie hebben mijn steun’’.

Nieuws

Meest gelezen