Noorden in beeld voor grootste waterstoffabriek van Europa

Er rijdt al een trein op waterstof in Duitsland, en straks misschien ook wel in Nederland. Foto: EPA/David Hecker

Gasunie en het Franse energieconcern Engie willen in het Noorden een groene waterstoffabriek bouwen.

De fabriek heeft een zogeheten elektrolyser die met elektriciteit water scheidt in zuurstof en waterstof. De waterstof kan als brandstof worden gebruikt, waarbij weer water ontstaat, maar ook dienen om overtollige energie op te slaan.

De elektrolyser krijgt een vermogen van 100 megawatt. De grootste die momenteel in Europa staat, heeft een vermogen van 10 megawatt.

2030

Gasunie en Engie willen de fabriek geleidelijk opschalen naar een veel groter vermogen van misschien wel een gigawatt in 2030. ,,De techniek is echter nog niet zo ver ontwikkeld dat je daar in één stap naartoe kunt gaan”, zegt Engie-woordvoerder Michael Verheul. Bovendien zijn er voor het opvoeren van de productie meer windparken-op-zee nodig die groene stroom leveren.

De meest waarschijnlijke locatie voor de waterstoffabriek is de Eemshaven, op het terrein waar de Eemscentrale en het windmolenpark van Engie staan.

Opslag

Er is om meerdere redenen voor het Noorden gekozen: de aanwezigheid van groene stroom (van windpark-op-zee Gemini, de kabelverbindingen met Noorwegen en – vanaf volgend jaar – Denemarken), het bestaande gasnetwerk dat voor waterstof kan worden gebruikt, de opslagmogelijkheden in de cavernes van Gasunie in Zuidwending en de nabijheid van grote industriële verbruikers in Delfzijl.

Verheul beaamt dat de meeste van die voordelen in het bijzonder gelden voor de Eemshaven. ,,We hebben daar natuurlijk ook al grond in eigendom”, zegt hij. Volgens hem is de keuze voor de Eemshaven nog geen gedane zaak, omdat de haalbaarheidsstudie uiteindelijk de meest geschikte plek moet aanwijzen.

Balans

Woordvoerder Chris Glerum van de Gasunie wijst erop dat de fabriek ook een belangrijke functie krijgt voor de balans in het elektriciteitssysteem. Als de windparken meer stroom leveren dan op dat moment nodig is, kan die worden omgezet in waterstof en opgeslagen.

Zonodig kan de waterstof weer worden omgezet in elektriciteit, als de productie van windenergie achterblijft bij de vraag.

Beide bedrijven willen niet zeggen hoeveel geld is gemoeid met de fabriek. Het gaat waarschijnlijk om een investering van 50 tot 100 miljoen euro.

Pilot

Gasunie heeft al een bescheiden pilot met een elektrolyser van 1 megawatt bij de gasopslag in Zuidwending. Het gaat met Nouryon (voorheen Akzo) in Delfzijl een eletrolyser bouwen met een vermogen van 20 megawatt.

Deze week maakten Gasunie en Tennet (beheerder van het electriciteitsnetwerk) bekend dat hun Duitse dochters met Thyssenkrupp een elektrolyser van 100 megawatt gaan bouwen in Nedersaksen. Tata Steel, chemiebedrijf Nouryon en het Amsterdamse havenbedrijf onderzoeken samen de haalbaarheid van een elektrolysefabriek in IJmuiden.

Gasunie en Engie zeggen met het initiatief de energietransitie en de ontwikkeling van de groene-waterstofeconomie te willen versnellen. Beide partijen presenteerden het plan donderdagmiddag tijdens het congres Wind Meets Gas in Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu