Noorden hengelt extra EU-miljoenen binnen: 'Dit is een klapper'

Sander de Rouwe. FOTO NIELS WESTRA

Friesland, Drenthe en Groningen trekken bij het kabinet aan het langste eind; ze krijgen een enorm bedrag aan extra Europese miljoenen toebedeeld.

Gedeputeerde Sander de Rouwe spreekt van ,,een EU-klapper’’. Het gaat in de periode 2021-2027 om 108 miljoen euro uit een regionaal ontwikkelingsfonds (EFRO) en om 330 miljoen euro uit een nieuw fonds voor energietransitie (JTF).

Achter de schermen is lang onderhandeld om het geld binnen te halen. Nederland werd door Brussel gekort op de EFRO-gelden, maar Friesland en Drenthe vonden gezien hun lagere regionaal inkomen dat zij alsnog recht hadden op een hoog bedrag. Terecht, vindt staatssecretaris Mona Keijzer nu.

‘Honderd nieuwe Hydraloops’

EFRO-geld is vooral bedoeld voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Het Leeuwarder bedrijf Hydraloop profiteerde er eerder van. De Rouwe: ,,Met deze miljoenen kunnen we uitzien naar honderd nieuwe Hydraloops de komende zeven jaar.’’

De 330 miljoen euro uit het Just Transition Fund is bedoeld voor nieuwe banen in de duurzame energie. Heel Nederland heeft daar wat aan, meldt Gronings commissaris René Paas. ,,Wij zijn het groene stopcontact van het land.”

Per hoofd van de bevolking vloeit er tot en met 2027 60,57 euro aan Europees geld naar de drie provincies.

Nieuws

menu