Groningen gaat alle zorgmedewerkers met hoestklachten testen op coronavirus, wat doet Friesland?

Mondmaskers. FOTO ANP

Noord-Nederland gaat huisartsen, revalidatie-artsen, verpleegkundigen en thuiszorgers met lichte klachten laagdrempeliger testen op het coronavirus.

De hoop is dat het vitaal zorgpersoneel zo langer op de been gehouden kan worden. Dat hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het laboratorium Certe en de Groningse GGD afgesproken. De GGD gaat zorgmedewerkers in een aparte locatie bij het UMCG screenen of ze voor de test in aanmerking komen. Tot nog toe was deze alleen voor UMCG-medewerkers, melden woordvoerder Janneke Kruse en viroloog Coretta Van Leer.

Lees ook | Hoofd intensive care UMCG zit in een heel nare droom die iedere dag weer echt blijkt te zijn

Om getest te mogen worden, moeten zorgmedewerkers 48 uur last hebben gehad van griepachtige klachten, zoals hoesten, verkoudheid of koorts. De GGD in Friesland en in Drenthe kunnen eigen screenings-units opzetten. Of Friesland dit gaat doen is nog niet bekend, in Drenthe komt geen screeningslocatie voor zorgverleners, meldt een woordvoerder.

Nieuwe strategie

Arts-microbioloog Alex Friedrich, inmiddels zelf gevloerd door de longziekte Covid-19, schrijft op de website van de Rijksuniversiteit Groningen dat het gaat om een nieuwe strategie. ,,Vorige week was het nog ‘we laten het los’, omdat het Zuiden dat ook deed, maar in het Noorden is de situatie anders, dus dat moeten we niet doen.”

Volgens Friedrich wordt er in het Noorden misschien wel tot vijf keer meer getest dan in het Zuiden. De besmettingscijfers die het RIVM en de GGD’s dagelijks naar buiten brengen, geven een steeds vertroebelder beeld van de werkelijke omvang van de corona-epidemie in het Noorden. ,,Elke dag berichten we dat er geen of een paar nieuwe besmettingen zijn in Friesland, maar dat roept elke keer dezelfde vragen op, waar ik dezelfde antwoorden op moet geven. Er zijn veel meer mensen met het nieuwe coronavirus, maar wij melden alleen de mensen die positief getest zijn”, zegt Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân.

Onderschatting

GGD Fryslân gaat hier op korte termijn anders over berichten. Hoe is nog niet bekend. Het RIVM kondigde dat eerder deze week ook al aan. De dagelijkse melding van het RIVM van het aantal patiënten dat tot nu toe in een ziekenhuis opgenomen is geweest, is bijvoorbeeld ook een zware onderschatting. Patiënten die thuis positief getest zijn en later alsnog naar het ziekenhuis moeten, komen in deze statistieken niet voor. ,,En we worden steeds beter in het thuis al opsporen van deze patiënten, dus dat cijfer wijkt steeds meer af van de werkelijkheid”, zegt De Graaf.

'Tot nu toe kwam alleen personeel van UMCG voor test in aanmerking'

De beste indicatie van de omvang van de corona-epidemie komt uit de uitslag van de testen van het UMCG onder de eigen medewerkers met lichte luchtwegklachten. Van deze medewerkers blijkt 4 procent het nieuwe coronavirus bij zich te dragen. Uit een steekproef van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg Nivel, in opdracht van het RIVM, bleek een week eerder dat één op de zes Nederlanders griepachtige klachten ervaart.

Mogelijkheden beperkt

De medisch microbiologische laboratoria Izore (Leeuwarden) en Certe (Groningen) testen nu elk tussen de 100 en 120 monsters per dag, meldt directeur Anne-Marie van Elsacker. Ze waarschuwt dat de mogelijkheden om de testcapaciteit uit te breiden beperkt zijn. Technisch lukt dat enigszins, maar de uitvoering en juiste afname vereisen deskundig personeel en dat is niet zomaar opgeleid. ,,Als je niet zorgvuldig test, loop je risico op foute diagnoses, met alle gevolgen van dien.”

Bovendien zal de verplaatsing van zieke Brabanders naar Noord-Nederland, zoals vannacht (vrijdag op zaterdag) al gebeurde in Drachten, ook gevolgen hebben voor de vraag naar diagnostiek, stipt Van Elsacker aan. ,,De wereld verschuift elke dag.”

Lees ook | Friese ziekenhuizen vangen coronapatiënten uit Brabant op

Nieuws

Meest gelezen