Noordelijke ziekenhuizen schrappen helft operaties

FOTO ANP

De noordelijke ziekenhuizen verminderen komende week het aantal operaties met gemiddeld de helft. De zorg wordt afgeschaald om coronapatiënten uit andere regio’s te kunnen helpen.

Kankeroperaties gaan wel door, zegt Ate van der Zee, voorzitter van het regionale overleg ROAZ Noord-Nederland. ,,Het zijn vaak liesbreuken, heupoperaties en dergelijke die we moeten afzeggen.’’

De groei van het aantal coronapatiënten uit de eigen regio vlakt even af, maar het Noorden gaat door met het overnemen van covidpatiënten uit andere regio’s. De negen noordelijke ziekenhuizen hebben in de tweede golf al meer dan tweehonderd patiënten overgenomen uit de Randstad en Zuid-Nederland, veel meer dan andere regio’s. Dagelijks worden acht patiënten uit andere regio’s overgedragen.

Meer bedden

De noordelijke ziekenhuizen zeggen meer bedden aan te bieden. ,,We doen wat we kunnen, maar het kan niet zo zijn dat wij de reguliere zorg verder zouden afschalen dan andere regio’s, om covidpatiënten uit die andere regio’s over te nemen.’’

Tot nu toe kunnen de ziekenhuizen in Friesland en Groningen het nog wel aan, zegt Van der Zee, maar in Emmen is de druk te hoog, daarvandaan worden ook patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in het Noorden.

Nieuws

menu