Noordelijke ambulances halen dagelijks 6 tot 8 coronapatiënten uit de Randstad

Ambulancepersoneel van Kijlstra uit Drachten.

Het aantal ambulanceritten met coronapatiënten uit overvolle ziekenhuizen in de Randstad naar het Noorden is opgelopen tot zes á acht per dag.

De ‘gast-zieken’ worden verspreid over ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies; Friesland neemt er twee tot drie per dag op. Het Regionaal Centrum Patiënten Spreiding coördineert wie waar naartoe gaat

Directeur Sietze Kijlstra van Kijlstra Ambulancezorg in Drachten ziet de druk op het ambulancepersoneel toenemen. ,,Ook binnen Friesland groeit het aantal coronaritten. Dagelijks moeten 15 tot 25 patiënten vervoerd worden die besmet of mogelijk besmet zijn’’, zegt Kijlstra, die ook namens de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân (RAV Fryslân) spreekt. De RAV kan beschikken over 44 ambulances.

,,Niemand hoeft bang te zijn dat de acute zorg eronder lijdt. Die gaat door, mensen met een hartinfarct worden zoals altijd geholpen. De reguliere zorg loopt langzaam terug, de acute zorg blijft op niveau.’’

Om zoveel mogelijk personeel op de been te houden, heeft Kijlstra vorige week op het eigen terrein een teststraat laten inrichten. Daar kan personeel met klachten vanuit de auto een Abbott Rapid Test doen: na 15 minuten wachten is de uitslag bekend. Tot nu toe kon iedereen daarna aan het werk, zegt Kijlstra. De afname van de test gebeurt door een gekwalificeerd personeelslid.

De inzet van de speciale Noord-Nederlandse ambulancebus, die maximaal zes patiënten tegelijk kan vervoeren, is nog niet nodig geweest. ,,Die laten we rijden als er groepjes patiënten uit één ziekenhuis moeten worden gehaald. Dat was nog niet aan de orde’’.

Nieuws

menu